Виртуалните срещи трайно заеха мястото на основната форма на комуникация

...
Виртуалните срещи трайно заеха мястото на основната форма на комуникация
Коментари Харесай

Работи ли камерата?

Виртуалните срещи трайно заеха мястото на главната форма на връзка сред водачите и техните чиновници. Да, пестят време и средства за задгранични командировки, само че не са идеалното решение. Тези пет съвета ще оказват помощ на всеки лидер да осигури висока продуктивност и успеваемост по време на виртуалните срещи с екипа си. 

Уверете се, че всеки има включена камера (не използвайте единствено аудио) 

Видеоконференциите са доста по-ефективни от аудиоконференциите. Неотдавнашно изследване на Gigaom откри, че 87% от отдалечените служащи се усещат по-свързани посредством потреблението на видеоконференции. Това подсигурява, че всеки човек във вашата виртуална среща е фокусиран и зает. Без видеоклипове участниците могат да извършват доста задания или да излязат отвън срещата. Ако обаче би трябвало да бъдат пред камерата по време на диалога, хората са по-склонни да останат нащрек и да са по-съсредоточени, така като всички можете да се наблюдавате взаимно. Ето за какво можете да ги задължите да се включат в срещата посредством камерата на преносимия компютър.

Проявете откровена угриженост към хората в екипа си

Виртуалните срещи постоянно могат да наподобяват сухи, с атмосфера на дистанцираност. За да избегнете това, би трябвало да деянията съпричастност към хората от екипа си. Обърнете се към всеки във виртуалната стая, освен по време на поименното повикване при започване на срещата, само че и по време на самата среща. Нека всички приказват, с цел да могат и те да споделят своите хрумвания. Когато им позволите да споделят своите хрумвания, това демонстрира, че цените приноса им за екипната работа. Освен това, в случай че се срещате с хора от разнообразни часови зони, помислете и за техните часови зони. Определете време за среща, комфортно за всички. А ако те са нужни единствено за избрана тематика, позволете им да останат единствено за тази част от срещата. По този метод показвате на хората си, че се грижите и за тяхното благоденствие. 

Попитайте ги дали има нещо, от което се нуждаят

Не забравяйте да попитате хората си за всички проблеми, които може да срещнат. Макар да наподобява изненадващо, не всеки има всичко належащо, с цел да организира ефикасна виртуална среща. Например, в случай че нямат конфигурация за настолен компютър или преносим компютър, ще бъдат принудени да употребяват телефоните си, които основават по-голям фонов звук, а той е много разсейващ. Ако има метод вашата компания да даде такива продукти за служители с ангажимента, че оборудването ще се употребява единствено за работа, когато са у дома, помислете да го извършите. Най-вероятно те се нуждаят единствено от един или два детайла, с цел да завършат настройките си, като камерата или специфичен микрофон и слушалки. Ако това не е допустимо и чиновниците ви трябва да закупят свои лични, можете да им дадете рекомендации какво съоръжение да получат в магазина. 

Дайте опция на хората да споделят своите мисли 

Уверете се, че оставяте другите да споделят своите мисли. Като началник, вашата работа е да улесните срещата, тъй че всички да съумеят да се включат в обсъжданата тематика. Дайте на всеки човек две до три минути, с цел да зададе въпроси, да предостави актуализации и други Като фасилитатор вие координирате срещите, тъй че се уверете, че екстровертните лица не стартират да преобладават над срещата, а насочват въпросите си и към по-тихите чиновници от екипа. По този метод можете да получите информация от всички и ще се уверите, че всички в действителност вземат участие и се ангажират.

Определете дневен ред и внимавайте за продължителността на срещата

Важно е да зададете дневен ред, с цел да можете да следите развиването на срещата. Ключът тук е в подготовката. Преди да настроите дата и час за срещата, уверете се, че към този момент имате проект за това какво ще бъде разисквано и какъв брой време може да отнеме на вашия екип, с цел да го разиска. Задайте ограничаване във времето за всяка тематика на полемика. Освен това, в случай че смятате, че няма да можете да следите, назначете някой различен да работи като хронометър, с цел да можете да се концентрирайте върху срещата. 

Източник: Ричард Тревино, интернационален съветник по водачество, треньор и публицист за

Превод и редакция: Нели Тодорова 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР