22 Юни През последната година и половина лаптопите Chromebook се

...
22 Юни През последната година и половина лаптопите Chromebook се
Коментари Харесай

Доставките на Chromebook скочиха с 276% годишно до 12 млн. броя

22 Юни
През последната година и половина преносимите компютри Chromebook се трансфораха в всеобщо наличен компютърен артикул, като милиони консуматори по целия свят започнаха да ги употребяват. Въпреки че просветителният бранш към момента държи голяма част от световните доставки на тези модели, тяхната известност измежду обичайните консуматори също пораства.

Според данните, показани от, световните доставки на Chromebook са скочили с 276% на годишна база и са достигнали 12 милиона броя за първото тримесечие на 2021 година

HP и Lenovo с най-големи продажби

През предходната година световното търсене на Chromebook преносими компютри скочи до рекордни равнища, като отдалеченото образование се трансформира в новата нормалност поради COVID-19 и затварянията на офисите и учебни заведения.

През първото тримесечие на 2020 година в целия свят са продадени едвам 3.2 милиона преносимия компютър Chromebook, демонстрират данните на Statista и Canalys. През идващите шест месеца световните доставки на тези модели се утроиха и доближиха 10 милиона броя.

Нарастващото търсене на Chromebook продължи през цялата 2020 година, като за интервала от септември до декември са били продадени повече от 11 милиона устройства. Статистиката демонстрира, че общият брой на доставките е скочил до 29.6 млн. за цялата 2020 година, което значи голям 75% растеж за годината.

Данните по тримесечия обаче демонстрират, че най-големите продажби за всички времена са осъществени през първото тримесечие на 2021 година с общо съвсем 12 милиона продадени Chromebook.

HP и Lenovo преобладават на пазар на Chromebook, като двете водещи и на PC пазара са продали общо 7.5 млн. преносимия компютър, или 60% от всички доставки за Q1 2021. Останалите производители също означават впечатляващо нарастване на доставките.

Според статистиките, Acer е доставила 1.43 млн. преносимия компютър Chromebook за този интервал, или 178% повече от тези година по-рано. Dell на процедура е удвоила продажбите до 1 милион устройства. Samsung отбелязва най-значимия растеж за първите месеци на 2021 година, като броят на продадените Chromebook е скочил с 2233% на годишна база до 1.2 млн. броя.

Въпреки че всички снабдители на Chromebook са отбелязали рекордни доставки за първото тримесечие, HP е водеща на този пазар още веднъж с годишен растеж от 633%, като се похвали с надхвърляне на границата от 4 милиона броя. Щатският софтуерен колос е удвоил пазарния си дял през последната година с общо 36.4% от всички доставени преносими компютри Chromebook през Q1 2021.

Lenovo зае второто място с 25% пазарен дял за интервала от януари до март т.г., до момента в който година по-рано делът е бил 23.8%. Acer и Dell следват с пазарен дял надлежно 16.1% и с 15.7%.
Снимка на Photo Mix от Pixabay

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР