Полски Тръмбеш. Вече традиционният турнир Полски гамбит се проведе за

...
Полски Тръмбеш. Вече традиционният турнир Полски гамбит се проведе за
Коментари Харесай

Третото издание на международния турнир за купа „Полски гамбит” събра близо 70 любители на шахмата от България и чужбина в Полски Тръмбеш

Полски Тръмбеш. Вече обичайният шампионат „ Полски гамбит ” се организира за трета година в Полски Тръмбеш.

От шахматен клуб „ Асеневци “ във Велико Търново, които са съществени уредници прецизират, че събитието съумя да събере фенове на античната игра и шахматни експерти, които премериха сили на черно-белите дъски. Проведоха се два шампионата: по интензивен шахмат и по блиц, а наградният фонд на надпреварите бе на обща стойност от 2000 лева

В шампионата имаше и интернационално посланичество от Румъния и Русия, а специфичен посетител на събитието бе шефката на протокола на Руското посолство Надежда Воробьева, която изчете приветствен адрес от Руското посолство към управлението на Община Полски Тръмбеш, кмета Георги Чакъров и уредниците от ШК „ Асеневци “ и локалния клуб „ Полски гамбит “ по време на формалното разкриване.

Турнирът по интензивен шахмат се организира по швейцарска система в 7 кръга, а присъединяване взеха 67 шахматисти от цяла България, Русия и Румъния. Победител стана майсторът на спорта от Перник Любомир Данов, следван от русенския шахматен активист Ростислав Раев и представителя на ЦСКА София Горан Кръстев. Награда за най-добре показал се сеньор получи Диан Диков от Ловеч.

В шампионата по БЛИЦ присъединяване взеха 46 шахматисти. Шампион стана състезателят на ЦСКА София Георги Филев, следван от Любомир Данов от Перник и Цветомир Ангелов от Бургас. При децата до 8 години със злато се окичи софиянецът Георги Стефанов, при 10-годишните още веднъж победи румънеца Влад Петроф. В групата на 12-годишните най-добре се показа боляринът Мартин Кънчев, а при най-големите още веднъж най-убедителна бе рускинята София Воробьева.

Общо в надпреварите бяха раздадени 20 парични награди, 4 купи и 24 медала. Турнирите бяха общи и паралелно с възрастните състезатели и професионални шахматисти сили мериха и дребните фенове на античната игра. За смелостта си да вземат участие в подобен формат малчуганите получиха специфичен подарък – „ Учебник по родинознание ”, където да прочетат за славното минало на българския народ. Шахматът е антична игра на царете и аристокрацията, която през днешния ден се намира в категорията „ спорт ”, само че в действителност съставлява една неповторима симбиоза от спорт, просвета, просвета и изкуство, безапелационни интернационалната майсторка Цвета Галунова и фиде майсторът Даян Нинов, които от години развиват шахмата в Полски Тръмбеш и в цялата област. Те настояват, че паралелите сред шахмата и историята на царете постоянно е вдъхновявала подрастващите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР