Канят шоумени и религиозни водачи да се включат в кампаниятаОт

...
Канят шоумени и религиозни водачи да се включат в кампаниятаОт
Коментари Харесай

Циганите не искат ваксина, чипирала ги

Канят шоумени и религиозни водачи да се включат в акцията
От здравното министерство оповестиха акция за всеобща имунизация в гетата

Под 10% са ваксинираните от тази общественост

Циганите не желаят да се имунизират, а тарторите в махалите пускат клюки, че с препаратите против Коронавирус ще ги чипират или ще ги стерилизират. “Сред популацията битуват легенди, хората от малцинствата са уплашени, боязън ги е, че ще имат странични последствия”, разяснява зам.-здравният министър Александър Златанов след работна среща с ромски посредници и други здравни специалисти.

От здравното министерство оповестиха, че стартират всеобща имунизационна акция в ромските гета, където ще има от всички типове ваксини. Медиатори ще рапортуват на всеки 10 дни по какъв начин върви акцията.

Имунизираните измежду тази общественост са под 10%, разгласи зам.-здравният министър. Той изясни, че в акцията ще включат представители на шоубизнаса, както и религиозни водачи.

От РЗИ-Варна разясниха пред “Труд”, че имат подготвеност да изпратят мобилни екипи в ромските махали, само че досега няма нито една поръчка. Това заяви доктор Дочка Михайлова, шеф на инспекцията. От началото на юни в Гъбената махала, Максуда и ромските общности в кв. “Аспарухово” и с. Каменар работят на терен здравни посредници. Ваксини си слагат основно ромите, които желаят да заминат на гурбет в чужбина.

И здравните управляващи във Великотърновска област разчитат на съдействието на посредници при имунизацията на ромското население против ковид. Това сподели пред “Труд” шефът на РЗИ в остарялата столица доктор Евгения Недева. В еленските села Майско и Константин, които са с плътно ромско население, са разкрити даже пунктове за ваксиниране. В процеса оказват помощ и персоналните лекари.

РЗИ Шумен започва тази седмица огромна осведомителна акция за изгодите от имунизацията с открити пунктове в разнообразни точки на града. Помагат БЧК и Община Шумен. В пунктовете обаче, не се слагат ваксини, а акцент е хората да получат отговор на въпросите “Защо да се имунизирам?, Как да избера ваксина?, Къде мога да се имунизирам?”

Ромите в Пиринско изрично отхвърлят да се ваксинират против Covd-19.

Причината е, че те не имат вяра, че има такова заболяване, а за имунизацията считат, че ще ги убие, описват множеството от локалните водачи в махалите.
Христо Николов, здравен посредник: Страх ги е, че ще ги стерилизират


Има боязън, че някой ще ги чипира или стерилизира. Те не се интересуват от здравната обстановка. Предстои четвърта вълна. В тази среща ние здравните посредници изговаряме какво ни тормози.

Публична загадка е, че ромската общественост е с невисок здравен статус. Затова е добре да има превантивни ограничения. Чрез неофициални водачи и водачи на религиозни общности би трябвало да призовем, да кажем, че имунизациите не са рискови, тъй като отрицателното за тази ваксина е в обилие.
Ромската певица Бони пред “Труд”: Ще съм по-свободна да пътувам


Аз не съм се ваксинирала към момента, само че не тъй като се опасявам, просто желаех да избера навръх коя ваксина да се спра. Не съм срещу имунизациите и съзнавам, че пандемията съществува и колкото по-бързо приемем това, че би трябвало да се имунизираме - толкоз по-добре. Аз съм непрекъснато измежду хора и с ваксина ще съм и по-свободна да мога да пътувам в чужбина.

Живеем в 21-ви век и не мисля, че е нещо ужасно да се имунизираме. Аз прекосих лека форма на корона вируса - само със загуба на подушване и усет, тъй че имам антитела, само че това не значи, че няма да се появи още веднъж. Много мои познати и близки си отидоха, извънредно доста хора изгубих около пандемията и интервала първоначално беше заплашителен, по тази причина дано не живеем в страхове и всеки да вземе верния избор, с цел да не съжалява след това и да си споделя - за какво не го направих!?

Глупаво е хората да бъдат плашени, че биха станали стерилни в случай че се имунизират - това не е съществено.

Кмет предлага да се стартира с работещите в общински компании
В „ Столипиново “ чакат пари, с цел да се ваксинират


Ваня Недялкова,
ТРУД, Пловдив

Ромите в “Столипиново” отхвърлят да се имунизират и извършената на 12 юни акция с разкриването на имунизационен пункт там завърши със скоростното му затваряне при едвам десетина имунизирани. Хората в гетото чакат пари като тласък да се имунизират, само че в РЗИ - Пловдив, не се уверени, че и това ще помогне.
В ромската общественост са попили всички клюки за заплахата от имунизациите, по тази причина би трябвало да се откри различен метод, счита кметът на регион “Източен”, към който е “Столипиново”, Иван Стоянов. “Трябва да се стартира с работещите в двете общински предприятия - “Чистота” и “Градини и паркове”, те са към 1000 души. Не можем да ги задължим, само че можем да ги приканим да се имунизират след работа навън в “Столипиново”, след това другите ще видят, че няма нищо рисково в това, и може по този начин да ги стимулираме”, съобщи за “Труд” Стоянов.
В Община Пловдив възнамеряват да засилят пропагандната акция и да потърсят помощта на ромските посредници в убеждаването на хората в квартала да си сложат ваксина против ковид.

Написаното щяло да стимулира ромите
В Бургас чакат листовки
Мария Кехайова,
ТРУД, Бургас

В Бургас са имунизирани 10 % от ромите, живущи в района. В РЗИ чакат да получат листовки от Здравното министерство, които да бъдат публикувани измежду тях- с цел да ги стимулират да се имунизират. Иначе не се плануват никакви специфични “зарибяващи” мероприятия. “Все отново това дали ще се имунизират или не си е персонален избор”, споделиха от РЗИ.

Според осведомени, ромите от квартал “Комлука” доста се страхували от индийския щам- ДЕЛТА на ковид. Слухове измежду тях носели, че ромите са податливи на този вариант поради цвета на кожата си. Въпреки това не е ясно, дали ще се решат на “инжекция”, както наричали имунизацията.

До момента няма информация за ромски фолк звезди и други идоли, които да са поканени да пропагандират.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР