100 000 души могат да останат без работа, ако спре

...
100 000 души могат да останат без работа, ако спре
Коментари Харесай

100 000 души остават без работа, ако спре 60/40

100 000 души могат да останат без работа, в случай че спре мярката 60/40 против последствията от пандемията. За това предизвести пред вестник " Монитор " ръководителят на КНСБ Пламен Димитров. Според него 1/3 от непокътнатите 300 000 работни места по мярката могат да бъдат изгубени, в случай че не се намерят средства в бюджета за юни и юли.

Той изясни, че са нужни 150-160 млн. лева, с цел да могат наранени от пандемията бизнеси да получават средства и през август. Димитров напомни, че повече от два месеца с работодателите сигнализират, че бюджетът не планува до края на годината средства за поддръжка, както за бизнеса и мярката 60/40 във всички нейни разновидности, по този начин и за хората – за 50-те лева на пенсионерите и 1000-та лева за медиците на първа линия, които са обезпечени до края на юни.

" Служебният кабинет като пристигна също сподели, че няма пари в бюджета за тези ограничения. На пенсионерите те откриха за един месец 105 млн. лева, само че за мярката 60/40, която пази към 300 000 работни места през всички тези месеци, сега има 3 спънки. Ако по някаква причина отпадне мярката, идващите няколко месеца стотина хиляди непокътнати работни места могат да се изгубят. Това е сериозен удар ", изясни ръководителят на КНСБ.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Близо 50% от сумата изплатена по така наречен " мярка 60 на 40 " е...

Първата спънка е, че свършва таванът. " В началото на рецесията през април 2020-а държавното управление получи разрешение от Европейска комисия да похарчи безплатно 1,5 милиарда лева, с цел да поддържа фирмите да пазят заетостта и приходите на хората, след което взехме заем по инструмента SURE и финансираха мярката като действителни пари. До май към този момент сме изхарчили близо 1,41 милиарда лева и остават към 90 млн. до тавана ", обясни Димитров. По думите му служебният кабинет е обяснил, че таванът мъчно може да бъде вдигнат, само че съгласно него това не е по този начин.

С повдигането на тавана със 100-200 млн. лева ще има условия да се намерят парите. Димитров изясни, че след извършени срещи с финансовия министър е станало ясно, че осъществяването на бюджета вървяло добре и по тази причина има фискална опция да се обезпечи част от размера на финансирането по мярката. Затова обаче се разисква свиване на мярката на 70-80 млн. лева на месец вместо сегашните 120 млн. лева

" Затова споделяме мярката да се ограничи на 70-80 млн. за юни и юли, които да бъдат открити посредством преструктуриране на бюджета. Финансовият министър сподели, че 150-160 млн. лева могат да се намерят ", добави ръководителят на КНСБ. Той посочи, че мярката 60/40 завърши през май, само че през юни се изплаща майската " сметка " и по тази причина към момента фирмите и хората не са усетили проблем, само че средата на юли ще има действителен проблем, в случай че до тогава няма решение.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
12 400 компании са поискали помощ от страната, с цел да не уволняват хора в рецесията, а 278 500 са непокътнат...

Към момента по думите на Димитров единственото решение към този момент е вместо да се вдигнат праговете и вместо 20% предел понижение на приходите от продажби да станат два прага. В общия случай фирмите от всички браншове би трябвало да покажат 30% загуби.

За тях ще се понижи и поддръжката от страната и вместо 60/40 да бъде 50 от страната и 50 от компанията от приходите си.

" За потърпевшите браншове туризъм, ресторантьорство, пътнически и въздушен превоз, градски превоз и още няколко, които още не могат да се възстановят и приходите им от продажби са със спадове над 50% по отношение на 2019-а, за тях мярката да остане в същия тип 60/40, само че по тази причина се подвига прагът и компаниите би трябвало да потвърдят, че през май 2021 година имат най-малко 40% спад на приходите от чисти продажби по отношение на май 2019 година За тях това ще значи опазване на сегашната поддръжка ", посочи ръководителят на КНСБ. Той добави, че за медиците също ще бъдат открити пари за юли.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР