Разградският лъв Иван Асен, който през 2018 г. бе настанен

...
Разградският лъв Иван Асен, който през 2018 г. бе настанен
Коментари Харесай

Лъвът Иван Асен също е починал в холандския спасителен център

Разградският лъв Иван Асен, който през 2018 година бе настанен в холандски избавителен център за диви котки, също е умрял, оповестиха от FELIDA Big Cat Sanctuary в понеделник вечерта на фейсбук страницата си.

Екипът на неправителствената организация е разкрил лъва мъртъв в петък сутринта. Аутопсията е посочила, че е получил изострен кръвоизлив на стомаха, само че се чакат и спомагателните резултати.

В последните месеци Иван Асен бе във влошено здраве – ту се подобряваше, ту се утежняваше, като му бяха направени разнообразни проучвания и бе подложен на лекуване.

С неговата гибел в Центъра за диви котки Фелида към този момент няма български животни, откакто другите два разградски лъва – Масуд и Терез, които бяха племенници на Иван Асен, също починаха. При тях обаче се наложи евтаназия, поради мощно влошеното им здравословно положение без излаз за избавление. Терез последва брат си в гибелта при започване на май 2021 година https://www.mediapool.bg/krai-na-istoriyata-za-dvata-lava-bratya-ot-razgrad-otide-si-i-terez-news321658.html, а Масуд си потегли от този свят https://www.mediapool.bg/lavcheto-masud-pochina-sled-tezhko-vloshavane-na-zdraveto-news310525.html през юли 2020 година

И трите лъва бяха плод на кръвосмесителни връзки в разградския зоопарк. Терез и Масуд бяха стъпкани от майка си и отгледани от доброволката Марина Георгиева, а след митинги против желанията на управляващите да бъдат върнати в зоокъта отпътуваха за Нидерландия през 2018 година Малко по-късно за там отпътува и Иван Асен, който бе отглеждан в извънредно неприятни условия в зоопарка в Разград.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР