Беларус обяви, че въведените от Запада срещу Минск санкции граничат

...
Беларус обяви, че въведените от Запада срещу Минск санкции граничат
Коментари Харесай

Минск приравни западните санкции с обявяване на икономическа война

Беларус разгласи, че въведените от Запада против Минск наказания граничат с оповестяването на икономическа война, съобщи през днешния ден беларуското външно министерство, съобщи Ройтерс, на която се базира Българска телеграфна агенция.

Западните страни вкараха през вчерашния ден нови наказания против Беларус поради насилственото приземяване на аероплан на самолетна компания " Райънеър " в Минск и арестуването на беларуския опозиционен публицист Роман Протасевич предишния месец.

Беларус съобщи, че глобите ще се отразят отрицателно върху ползите на беларуските жители и че Минск ще бъде заставен да предприеме реципрочни ограничения, които на собствен ред могат да имат неподходящо влияние върху жителите и фирмите на западните страни.

" Европейският съюз продължава целенасочените си разрушителни дейности против популацията, като твърди, че задачата му е да " пресуши финансите на режима ". Всъщност това граничи с оповестяване на икономическа война ", посочи беларуското външно министерство.

Новите наказания на Европейски Съюз против Беларус засягат 78 физически и 8 юридически лица. Люсембургският външен министър Жан Аселборн съобщи през вчерашния ден след решението на Европейски Съюз, че глобите ще обиден седем доходоносни бранша, в това число тютюневия, петролния, финансовия и износа на калиев карбонат. " Мисля, че тези наказания ще болят. И се надявам те да болят толкоз, че да слагат режима на колене ", съобщи той пред публицисти преди срещата. Германският външен министър Хайко Маас сподели на собствен ред, че ограниченията ще спомагат " за пресушаване " на финансите на режима.

Външното министерство на Беларус счита, че методът на Запада " не дава нито време, нито пространство за търсене на благоприятни условия за излаз от сегашната обстановка в връзките на Беларус с Европейски Съюз, Съединени американски щати, Англия и Канада ", показва ТАСС.

Беларуското министерство съобщи, че " западните сътрудници към момента избират единствено враждебни дейности, изразяващи се в наказания и напън върху суверенна страна ", а изказванията на водачите на Европейски Съюз, че със глобите на беларуския народ се изпраща мощен сигнал за поддръжка, са " откровена корист и насмешка с логиката и здравия разсъдък ".

Също през вчерашния ден финансовото министерство на Съединени американски щати заяви, че глоби 16 физически и пет юридически лица в отговор на " увеличаващото се принуждение и репресии ", осъществявани от държавното управление на Лукашенко. Англия разгласи, че включва в своя санкционен лист няколко висши беларуски чиновници и компании, измежду които експортьор на петролни артикули. Канада пък наложи наказания против 17 физически и пет юридически лица от Беларус

Литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис обаче съобщи, че секторните наказания на Европейски Съюз против Беларус могат да окажат влияние върху стопанската система на Литва.

" Има възможност тези наказания да се отразят и върху Литва ", сподели той по литовското национално радио, като означи, че адвокати работят по детайлностите на използването на ограниченията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР