Северна Македония не получи одобрението на България за начало на

...
Северна Македония не получи одобрението на България за начало на
Коментари Харесай

Непроменена позиция: Не пуснахме РС Македония в ЕС

Северна Македония не получи утвърждението на България за начало на договаряния за участие с Европейски Съюз по време на днешното съвещанието на Съвета " Общи въпроси " в Люксембург.

Страната ни бе показана на съвещанието от заместник-министъра на външните работи Румен Александров.

От седмици беше ясно, че България се придържа към Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 година и Рамковата позиция по отношение на европейската вероятност на Северна Македония, призната от Министерския съвет на 9 октомври 2019 година, а това значи, че позицията ни остава непроменена:  " преговорната рамка за присъединение на Република Северна Македония към Европейски Съюз следва да съдържа нужните гаранции във връзка с осъществяването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 г, каквито все още не са налице. "

От външното ни министерство оповестиха, че публична София е " отворена за градивен разговор с идното Словенско председателство на Съвета на Европейски Съюз за намиране на взаимно допустими решения. "

Част от съответните претенции към Скопие

" България продължава проучвателните съвещания със Скопие в осъществяване на Договора за другарство и добросъседство. Подхождаме градивно и доброжелателно, само че чакаме Република Северна Македония да пристъпи към осъществяване на процедура на поетите на високо равнище на 17 юни 2021 година в София задължения, което ще разреши да се придвижим в позитивна посока ", съобщи Румен Александров.

" Това включва експлицитния отвод на Република Северна Македония от териториални, малцинствени и исторически искания към България, смяната на надписи/монументи, насаждащи ненавист към България в Република Северна Македония, задействането на развой на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани поради българското си съзнание. Независимо от двустранния ни разговор с Република Северна Македония, България упорства използването на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено измежду изискванията в бъдещата Преговорна рамка за присъединение на Скопие към Европейски Съюз ", акцентира заместник-министър Александров.

Същевременно България даде висока оценка за достиженията на Албания в процеса на промените и удостовери поддръжката си за приемане на преговорната рамка на страната.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР