София. Служебните министри на икономиката и финансите дадоха официален старт

...
София. Служебните министри на икономиката и финансите дадоха официален старт
Коментари Харесай

Вече може да се кандидатства по гаранционната програма за кредити в помощ на малкия и среден бизнес

София. Служебните министри на стопанската система и финансите дадоха формален старт на програмата „ Възстановяване “ в поддръжка на дребния и междинния бизнес.

Кредитите ще са със период на погасяване до 7 години и ще се получават посредством комерсиалните банки, като с пет от тях към този момент има подписани контракти. Това са Пощенска банка, ДСК, ОББ, Райфайзен и Първа капиталова банка. Общият размер на средствата по програмата е 2,5 милиарда лева

За първите 12 месеца е очакван и гратисен интервал. Фондът на фондовете ще подсигурява на 80% за взетите заеми и по този метод ще играе ролята на обезпечител. Остатъчният запас от 20% ще бъде обезпечен от комерсиалните банки.

Условията за кандидатстващите компании са да имат миниум тригодишна финансова история и най-малко една година, в която да са излезли на облага. Максималната сума, която кредитоискателят може да получи, е 3 млн. лева
„ Има пренотификация и преодобрена рамка за антиковид ограничения, за които влизаме на оптимални тавани – 80% на самостоятелна експозиция на една компания и 50% за заемите на всички компании в обещано портфолио. Това е утвърдено от Европейска комисия през април предходната година, а ние в този момент го вкарваме с тази гаранционна скица. Ако сме в тази рамка, няма потребност да вършим спомагателни процедури по нотификация. Това е % на поръчителство. Няма потребност да се вършат спомагателни процедури и по тази причина толкоз бързо успяхме да придвижим програмата “, изясни финансовият длъжностен министър Асен Василев.

Той посочи, че всички банки, които желаят, имат право да аплайват към Фонда на фондовете и да получат запас.
„ Лихвите са естествени, а не преференциални. Условията за банките са доста елементарни и се базират на общоприетите “, уточни още Асен Василев.

Основните преимущества на програмата са:
-Широк достъп до бизнес заеми, без условие за материални обезпечения; негарантиран заем, като се изключи персонални гаранции, предоставени от собствениците;
-Получаване на утвърждение и опция за асимилиране в съкратени срокове;
-Възможност за договаряне на 12-месечен гратисен период;
-Разсрочване на изплащането до 84 месеца;
-Осигуряване на оптималната допустима изясненост и минимизиране на административната тежест за клиента;
-Възможност за приемане на финансиране в размер до 3 млн. лева и до 70% от оборота за 2019 или 2020 г, съгласно това за коя от годините е оборотът е бил по-голям.
-Достъпност: ресурсът е наличен във всички клонове на банките-партньори по места. По този метод се обгръща цялата територия на страната, там където има нуждаещи се от ликвидна поддръжка и свежи средства.

Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР