Талибаните предприеха серия от офанзиви в Северен Афганистан през последните

...
Талибаните предприеха серия от офанзиви в Северен Афганистан през последните
Коментари Харесай

Талибаните започнаха голяма офанзива в Северен Афганистан

Талибаните започнаха серия от офанзиви в Северен Афганистан през последните дни и се придвижиха се оттатък южните си бастиони на фона на изтеглянето на интернационалните сили от страната, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Още по тематиката
Пратеникът на Организация на обединените нации за Афганистан Дебора Лайънс съобщи, че талибаните са завладяли 50 от общо 370-те афганистански окръга и са в положение да открият надзор над провинциални столици.

През последните дни се водят яростни боеве сред талибаните и държавните сили в предградията на столиците на северните провинции Фаряб, Балх и Кундуз, оповестиха представители на локалните управляващи.

" Стратегията на талибаните е да осъществят пробив и да открият мощно наличие в северната част на страната, която дълго устояваше на офанзивите на бунтовниците ", сподели почитан афганистански чиновник в областта на сигурността, поискал да остане неизвестен.

Дебора Лайънс сподели пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че оповестяването на проектите за евакуиране на задграничните войски е предизвикало " сеизмичен трус " в Афганистан.

Превзетите от талибаните окръзи се намират наоколо до провинциални столици. Можем да предположим, че талибаните се готвят да извършат опити за завладяването на тези столици след окончателното евакуиране на задграничните сили, посочи Лайънс.

" Изглежда, че последователите на спора сега надвиват над тези, които се афишират за осъществяване на договаряния ", сподели още Лайънс, представена от ТАСС.

Талибаните през днешния ден откриха надзор върху главния първоначален път от Афганистан за Таджикистан, отбелязва Франс прес.

 Афганистанският президент освободи и последните 400 пандизчии талибани Виж още

Бунтовниците към този момент управляват основния граничен пункт с Таджикистан и други пътища към Таджикистан, както и окръзите наоколо до столицата на североизточната провинция Кундуз.

Ще отсрочат ли изтеглянето си Съединени американски щати

Изтеглянето на американските сили от Афганистан може да се забави поради повишената атака на талибаните, съобщи през вчерашния ден представителят на Пентагона Джон Кърби, който обаче увери, че това няма да сложи под въпрос крайния период 11 септември.

" Плановете може да претърпят някои промени в случай че обстановката се промени ", съобщи Кърби в отговор на журналистически въпрос за военните победи на талибаните, които са обкръжили няколко огромни градове в Афганистан.

Но " има две неща, които не са се трансформирали ", добави представителят на Пентагона. " Първо, ние ще приключим цялостното евакуиране на американски сили от Афганистан като се изключи тези, които ще останат да пазят дипломатическото наличие, и второ, това ще стане до началото на септември, както го заповяда главнокомандващият ", президентът Джо Байдън.

Джо Кърби съобщи също, че американската войска продължава да оказва въздушна поддръжка на афганистанските сили, само че акцентира, че тази поддръжка няма да трае до последния ден от американското военно наличие в Афганистан.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР