Министрите на финансите от Г-20 ще одобрят идната седмица споразумението

...
Министрите на финансите от Г-20 ще одобрят идната седмица споразумението
Коментари Харесай

Г-20 ще одобри споразумението за минималния глобален корпоративен данък

Министрите на финансите от Г-20 ще одобрят идната седмица съглашението за въвеждане на най-малък международен корпоративен налог, съгласно проектокомюнике за съвещанието им на 9 и 10 юли във Венеция,.

Финансовите министри ще упорстват и за бързо привършване на техническата работа по въпроса, с цел да могат да одобрят световната рамка за въвеждането на минималния налог от октомври.

" След доста години разискване и с постигнатия предходната година прогрес постигнахме историческо съглашение за нова архитектура на интернационалното данъчно облагане, заслужено и устойчиво ", се споделя в документа, забелязан от Ройтерс.

Проектокомюникето обаче не съдържа съответни параметри на този налог, не са конкретизирани и други съществени елементи. Тези точки би трябвало да бъдат избрани на нови онлайн полемики идната седмица под егидата на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) сред представителите на близо 140 страни.

В момента към този момент се водят интензивни двустранни договаряния за да се преодолее съпротивата на страните, застъпващи се за по-ниски данъчни ставки, като Унгария, Ирландия, Люксембург и Нидерландия в Европа, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Ще одобрим централните детайли на двата съществени стълба - правилото на възнаграждение на налог от мултинационалните компании в страната, където осъществят облагите си, както и международен най-малък предел за фирмите ", гласи проектодокументът.

Първият дирек се отнася за софтуерните колоси като Гугъл, Amazon, Фейсбук, Apple и Microsoft, известни със съкращението Gafam, които ще би трябвало да заплащат налози в страните, където осъществят облагите си, вместо да ги трансферират и заявяват в страни с ниски данъчни ставки.

Вторият дирек планува установяване на най-малък предел за фирмите в интернационален проект, с цел да се избегне някои страни да откриват ниски налози, с цел да притеглят компании и задгранични капитали.

Ръководителите от Г-7 утвърдиха на срещата си във Англия в средата на юни международен най-малък корпоративен налог от 15 %, както и прагове за отбягване прехвърлянето на облагаеми облаги от огромните компании в други страни.

Освен въпроса за данъчния предел, в проектокомюникето на финансовите министри от Г-20 се поддържа самодейността на Г-7 за принуждаване на банките и фирмите да оповестяват експозицията си към опасности, свързани с климата. Документът съдържа и желанието да бъдат утвърдени вложенията в устойчиви инфраструктури и нови технологии за чисти сили, както и битка с протекционизма и промяна на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР