Инвестициите в здравеопазването трябва да бъдат в стратегическия дневен ред

...
Инвестициите в здравеопазването трябва да бъдат в стратегическия дневен ред
Коментари Харесай

Има ли шанс здравеопазването у нас да направи стратегически скок?

Инвестициите в опазването на здравето би трябвало да бъдат в стратегическия дневен ред на всяко държавно управление, с цел да се сложи нужният акцент върху здравето на хората. Те са и безспорна нужда за гарантиране на дълготраен и резистентен стопански напредък. Около тази позиция се сплотиха участниците в извършена през днешния ден онлайн полемика с представители на главните политически партии, на служебното държавно управление и на здравните управляващи на тематика „ Инвестиции в опазването на здравето “. Тя се провежда от самодейността „ Заедно за повече здраве “, в която вземат участие Българския лекарски съюз (БЛС), Българския фармацевтичен съюз (БФС) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

„ Българското опазване на здравето би трябвало да направи стратегически скок и да се приземи там, където е опазването на здравето на доста страни в Европейския съюз “, означи модераторът на полемиката Деян Денев, изпълнителен шеф на ARPharM.

Забавените или незадоволителни вложения в опазването на здравето водят до непряко повишаване на разноските за опазване на здравето, както и дълготрайно понижаване на продуктивността на труда и Брутният вътрешен продукт, гласи един от изводите в специфичен отчет „ Здравеопазването като инвестиция “, създаден от Здравния комитет на американската комерсиална Камара. Той бе показан по време на събитието от Лука Чичов, изпълнителен шеф на IQVIA България и съпредседател на Здравния Комитет на Американската Търговска Камара

По думите на Чичов българската здравна система бележи осезателен прогрес в последните 20 година, само че към момента би трябвало да догони междинните европейски равнища. В идващите 10 години са нужни фундаментални и структурни промени в тази сфера – увеличение на вложенията, на политиките за предварителна защита и скрининг, за въвеждане на нововъведения в медицината и цифровизация на системата. Като цяло общите вложения в опазването на здравето би трябвало да набъбнат до 10% от Брутният вътрешен продукт, както и да има по-ефективно разпределние на настоящите средства и транспарантно следене на разноските и използване на нови способи на финансиране. Стратегическите цели за развиване на опазването на здравето би трябвало да обгръщат вложение в предварителна защита и скрининг, стабилизиране динамичността на работната мощ, възстановяване на извънболничнапомощ, въвеждане на цифрово опазване на здравето, сочат рекомендациите на отчета на база направенит разбори в него.

Инвестициите в здраве са инвестиция в стопанската система, стратегическият отчет на камарата дава холистичен метод и предлага част от решенията за по този начин нужната промяна в бранш „ Здравеопазване “, разяснява Петър Т. Иванов, основен изпълнителен шеф на Американската комерсиална камара в България.

Проблемите в опазването на здравето са свързани с фрагментите, с демографските трендове, снабдяването с лекарствени артикули и въвежднето на новаторски лечения, означи доктор Иван Маджаров, ръководител на УС  на БЛС. „ Направеното през днешния ден в опазването на здравето дава резултат след години, само че няма време да се отсрочва “, добави той.

Единство и обединяване са основните думи в решаването на насъбраните проблеми в бранша, означи проф. Асена Сербезова, ръководител на УС на БФС „ Ние сме толкоз мощни, колкото сме обединени и толкоз слаби, колкото сме разединени “, сподели тя. По думите й стратегическият скок в опазването на здравето може да се реши с смяна в мисленето.

Погрешно е здравната система да се преглежда като държавен разход, администрация или обществено подкрепяне, защото тя може да носи доходи и облага във връзка с държавния бюджет, съобщи служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров, който също взе присъединяване във форума. „ Ако ние сме задоволително умни да разберем, че здравната система е стопанска система и би трябвало да се развива като такава, страната, с изключение на по-добри здравни грижи, може да си обезпечава и по-добри доходи “, сподели министърът. Той заключи, че оттук насетне в целия свят вложенията ще се насочат в удължаването и подобряването на живота на популацията, развиването на високите технологии ще се насочи в медицината. Това е стопанска система, която не зависи от естествените запаси, а от нашия разум и капацитет, изясни доктор Кацаров.

Достъпът до здравни грижи у нас е свободен, само че физическият достъп на българските жители до тях е нарушен заради недобрата инфраструктура, а предходната година в резултат на COVID-19 се е нарушил и психологическият достъп, уточни проф. Петко Салчев, шеф на НЗОК.

Той засегна и въпроса за доплащанията за медикаменти като изрази мнение, че всички медикаменти до 20 лева би трябвало да се възстановяват на 100% от касата, защото за тях точно се вършат най-големите доплащания от страна на пациентите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР