България потвърди позицията си относно европейската перспектива на Република Северна

...
България потвърди позицията си относно европейската перспектива на Република Северна
Коментари Харесай

МВнР: РСМ трябва да се откаже от териториални и исторически претенции към България

България удостовери позицията си по отношение на европейската вероятност на Република Северна Македония по време на днешното постоянно съвещание на Съвета „ Общи въпроси “ (СОВ) в Люксембург, като в същото време е отворена за градивен разговор с идното Словенско председателство на Съвета на Европейски Съюз за намиране на взаимно допустими решения, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Страната ни бе показана на съвещанието на СОВ от заместник-министъра на външните работи Румен Александров. Беше разисквано настоящото положение на процеса на разширение на Европейски Съюз.
Заместник-министър Александров удостовери, че подкрепената с Декларация на Народно събрание от 10 октомври 2019 година Рамкова позиция на Министерски съвет от 9 октомври 2019 година по отношение на европейската вероятност на Република Северна Македония остава годна. „ България продължава проучвателните съвещания със Скопие в осъществяване на Договора за другарство и добросъседство. Подхождаме градивно и доброжелателно, само че чакаме Република Северна Македония да пристъпи към осъществяване на процедура на поетите на високо равнище на 17 юни 2021 година в София задължения, което ще разреши да се придвижим в позитивна посока “, съобщи Румен Александров.

„ Това включва експлицитния отвод на Република Северна Македония от териториални, малцинствени и исторически искания към България, смяната на надписи/монументи, насаждащи ненавист към България в Република Северна Македония, задействането на развой на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани поради българското си съзнание. Независимо от двустранния ни разговор с Република Северна Македония, България упорства използването на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено измежду изискванията в бъдещата Преговорна рамка за присъединение на Скопие към Европейски Съюз “, акцентира заместник-министър Александров.

България даде висока оценка за достиженията на Албания в процеса на промени и удостовери поддръжката си за приемане на преговорната рамка на страната.

Европейските министри приготвиха и постоянното съвещание на Европейския съвет на 24-25 юни 2021 година, на което ще бъдат разисквани следните тематики: COVID-19, икономическото възобновяване, миграцията и външните връзки. Съветът разиска Комуникацията на Европейската комисия за поуките от санитарната рецесия и нуждата от взаимоотношение сред страните членки.

„ България е измежду първите страни, въвели цифровия Коронавирус -19 документ, което ще разреши последователното връщане към свободното придвижване в Европейски Съюз след 1 юли 2021 година “, посочи заместник-министър Александров в дебата по тематиката. Държавите членки приветстваха и навременното влизане в действие на Решението за личните запаси като значима стъпка към икономическото възобновяване на Съюза.

Съветът „ Общи въпроси “ беше осведомен от Европейската комисия за връзките на Европейски Съюз с Конфедерация Швейцария, както и за настоящото положение на процедурите по член 7 от Договора за Европейски Съюз за върховенството на правото в Полша и Унгария. След края на съвещанието на Съвета „ Общи въпроси “, ръководената от заместник-министър Румен Александров българска делегация, взе присъединяване в междуправителствените конференции с Република Сърбия и Република Черна гора.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР