Лекари проучиха състоянието на психичното здраве на жителите на 27

...
Лекари проучиха състоянието на психичното здраве на жителите на 27
Коментари Харесай

Лекари алармират: 6.5% от европейците страдат от клинична депресия

Лекари изследваха положението на психологичното здраве на жителите на 27 европейски страни и стигнаха до заключението, че 6,5% от тях страдат от разнообразни форми на клинична меланхолия. Тази цифра е към 1,5 пъти по-висока от формалните оценки на СЗО, заяви пресслужбата на испанския проучвателен институт IMIM.

"Данните, които събрахме, демонстрират, че депресията е постоянно срещана в някои европейски страни. Тази информация ще ни помогне да формулираме най-ефективните тактики за справяне с депресията, както и ще ни разреши да проследим по какъв начин ще се промени обстановката през идващите години ", сподели научният координатор на IMIM Хорди Алонсо, чиито думи са представени от пресслужбата на института.

Според настоящата статистика на СЗО, над 260 милиона души на Земята сега страдат от клинична меланхолия. Всяка година тя убива към 800 000 души, като юноши на възраст от 15 до 29 години са изключително податливи на нея. Борбата с депресията се усложнява от обстоятелството, че неврофизиолозите към момента не схващат изцяло естеството на това заболяване и не могат да дефинират точния брой на носителите му.

Алонсо и сътрудниците му създали огромна стъпка към решаването на този проблем, като изследвали допустимо най-подробно какъв брой необятно публикувана е депресията в 27 европейски страни. За задачата учените са изследвали психологичното здраве на над 258 000 поданици на тези страни и са пресметнали каузи на носителите на меланхолия измежду тях.

Както се оказва, специалистите на СЗО мощно подценяват разпространяването на депресията в европейските страни. Средно техният дял е към 6,5% от общото население на Европа, което е към 1,5 пъти по-високо от предходните оценки. В същото време Алонсо и сътрудниците му са записали доста огромни несъответствия в честотата на меланхолия в другите страни на субконтинента.

По-специално, минимален брой хора с хронично депресивно разстройство живеят на територията на Словакия, Чехия и Литва, където техният дял е единствено 2,6-3% от общото население на тези страни. За разлика от тях, множеството от хората, страдащи от меланхолия, са поданици на Исландия, Германия и Люксембург, където към 9-10% са изправени пред този проблем.

Тези наблюдения са огромна изненада за откривателите, защото те са очаквали, че броят на носителите на меланхолия ще бъде по-голям в по-малко проспериращите страни в Източна Европа, които се характеризират с по-ниско равнище на развиване на медицината и обществените услуги. В реалност депресията е по-често срещана в богатите западноевропейски страни, в сравнение с в страните в източната част на субконтинента.

Последващите наблюдения и още един разбор на данните, надяват се Алонсо и сътрудниците му, ще оказват помощ на учените да схванат с какво е обвързвано това събитие и да разкрият аргументите за извънредно честото развиване на меланхолия измежду жителите на най-богатите европейски страни. Както допускат учените, това може да се дължи на особеностите на културата и ниското равнище на физическа интензивност измежду жителите на западноевропейските страни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР