Позицията на България за Република Северна Македония остава непроменена, а

...
Позицията на България за Република Северна Македония остава непроменена, а
Коментари Харесай

Отложиха решението за започване на преговорите със Скопие и Тирана за членство в ЕС

Позицията на България за Република Северна Македония остава непроменена, а с това се отсрочва и решението за започване на договаряния за участие със Скопие и Тирана. Зам.-министърът на външните работи Румен Александров взе участие на днешното постоянно съвещание на Съвета по общи въпроси (СОВ) в Люксембург, на което беше разисквано настоящото положение на процеса на разширение на Европейски Съюз.

Това беше последното съвещание на Съвета в границите на Португалското председателство, на което можеше да бъдат признати преговорните рамки с Република Северна Македония и Албания и двете страни да стартират договаряния.

Румен Александров е декларирал пред сътрудниците си, че България остава отворена за градивен разговор с идното Словенско председателство за намиране на взаимно допустими решения като чакаме Скопие да пристъпи към осъществяване на процедура на поетите на 17.06.2021 година в София задължения .

" Това включва експлицитния отвод на Република Северна Македония от териториални, малцинствени и исторически искания към България, смяната на надписи/монументи, насаждащи ненавист към България в Република Северна Македония, задействането на развой на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани поради българското си съзнание. Независимо от двустранния ни разговор с Република Северна Македония, България упорства използването на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено измежду изискванията в бъдещата Преговорна рамка за присъединение на Скопие към Европейски Съюз ", е подчертал заместник-министър Александров.

България е дала висока оценка за достиженията на Албания в процеса на промени и е удостоверила поддръжката си за приемане на преговорната рамка на страната.

Министрите разискаха през днешния ден и въпроси, свързани с върховенството на закона в Полша и Унгария.

" Тук съм, с цел да споделя оценката на Европейската комисия за това какво се се случило след последните чувания - за Полша чуването беше през 2018 година, а за Унгария - през 2019 година Според Еврокомисията обстановката не се развива в вярната посока. За нас правилата за съблюдаване на върховенството на закона са фундаментални в европейските демокрации и би трябвало да продължим процедурите против двете страни, тъй като има неща, които ни дават съображение за това ", съобщи Вера Йоурова - еврокомисар, отговарящ за полезностите и прозрачността.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР