Българската народна банка , че разглежда високите нива на кредитна

...
Българската народна банка , че разглежда високите нива на кредитна
Коментари Харесай

Растящите жилищни заеми - източник на потенциален кредитен риск

Българската национална банка, че преглежда високите равнища на кредитна интензивност в сегмента на жилищните заеми като „ източник за струпване на евентуален кредитен риск “.

Към края на април отпуснатите жилищни заеми у нас възлизат на 12,5 милиарда лева Това е с 13%  повече или 1,4 милиарда лева повече, по отношение на същия интервал на предходната година. Въпреки това все още няма покачване на несъбираемите вземания по тези заеми, а даже в противен случай - тяхното равнище се намалява от 5,9% през април 2020 г.  на 4,6% през април 2021 година

Това е и главната причина да остави неизменен антицикличния финансов буфер. Неговото равнище остава 0,5% от кредитните рискови експозиции на комерсиалните банки.

Този буфер съставлява капитала, който комерсиалните банки са задължени да поддържат в отбрана против вероятно осъществяване на опасности.

Поддържането на буфера се резервира, макар че съотношението сред отпуснати заеми и Брутният вътрешен продукт на страната се намалява. Към края на третото тримесечие това съответствие е 98,9%. Отклонението на индикатора от дълготрайния тренд е негативно и възлиза на -27,5 процентни пункта, регистрират от Българска народна банка. Това негативно отклоняване кардинално би съответствало на нулева стойност на знака за антицикличния буфер.

„ Запазването на настоящото равнище на буфера през третото тримесечие на 2021 година има за цел да способства за запазване на устойчивостта на банковата система против евентуални неподходящи трендове в икономическата среда, загуби от кредитен риск и произлизащ от тях напън върху доходността и финансовата позиция на кредитните институции “, изясняват от Българска народна банка.

Оценката за равнището, използвано през четвъртото тримесечие на 2021 година, Управителният съвет на Българска народна банка ще направи през септември 2021 година

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР