Александър Станков е един от най-утвърдените и успешни български треньори.

...
Александър Станков е един от най-утвърдените и успешни български треньори.
Коментари Харесай

Александър Станков пред БР: Разликата между нас и водещите отбори е отчайваща! Комичното е, че Франция се превърна в световна сила с нашата система

Александър Станков е един от най-утвърдените и сполучливи български треньори. От извънредно „ алена “ фамилия, защото татко му Боби Станков е дълготраен извънредно сполучлив футболист, треньор и началник на ЦСКА. Брат му – Георги Станков, също е обвързван с алената концепция. Самият Сашо Станков няколко пъти е треньор на ЦСКА в разнообразни интервали, бе отпред на Черно море, младежкия народен тим на България и Локомотив Пловдив. В чужбина направи сериозна кариера в Китай отпред на Далиен Аербин, който вкара от аматьорските дивизии до елита на китайското състезание. Станков бе треньор на Хунан Билоу и Мейджоу Хака.

Ето какво сподели Александър Станков пред:

-Господин Станков, на старта на европейското състезание, за кого стискате палци?
-Стартирате с забавна за мен тематика, тъй като съм почитател не на един, а на два тима – Испания и Италия. За първи път от много години виждам италианците да играят по-различен футбол от този, който всички са привикнали – по-стабилно в отбрана, а напред да вкарат един гол. Сега играят атрактивно и го видяхме на старта против Турция. При испанците има промяна на поколението. Разбира се, че не е това, което бяха преди години. Харесвам футбола, който играят. Не са ми толкоз огромни упованията към тях, само че им съчувствува.

-За страдание европейското започва с противен случай, обвързван с Кристиян Ериксен от Дания.
-Ужас, не ми се приказва по тази тематика. Много неща се случват в последно време, които не са редни. Може би една от аргументите е многото мачове, жаждата за комерсиализация на футбола, а в последна сметка това на терена са хора. Може би една от най-важните функции изигра съдията на мача и аз мисля, че би трябвало да бъде награден за рефер на Европейското. Такава реакция – бърза интервенция, прекъсване на играта, вкарване на здравна помощ. След това, несъмнено и намесата на Кяер – видя какво е ситуацията на съотборника си. И на моето момче доктор Великов…

Вижте доста високи коефициенти и бонуси от 22bet

-Защо казвате „ моето момче “?
-Аз работих с него в младежкия народен тим – страховит експерт. Това беше първата му работа като състезателен лекар. Сега към този момент е на много високо равнище и желая да го поздравя за реакцията.

-Да преминем към ЦСКА и миналия сезон. Доволен ли сте от извоюваната Купа на България?
-Разбира се, че съм удовлетворен, даже повече от удовлетворен. Въпреки че стигнахме да се радваме на Купата, а в ЦСКА знаете, че това не е задоволително. В последна сметка с този трофей се осмисли сезона. За мен най-важното е, че Любо Пенев се върна в ЦСКА, с цел да има още повече еднаквост този тим и мисля, че той е най-подходящият човек, който би трябвало да води тима. С неговото идване много неща се попромениха и като физиономия, и като дух.

-Господин Станков, работихте дълго време с подрастващи футболисти, с младежкия народен тим – за какво изчезват българските футболисти?
-Засягате ме по най-болната ми тематика, само че за жалост това е доста комплициран въпрос и дълъг развой, след който се стигна дотук. Въпреки че всеки търси някакви резултати по най-прагматичния метод, в последна сметка в ЦСКА се намират българи. Имаме момчета, които играят – правилно, че в някои мачове бяхме единствено с по един, само че в последно време чужденците, които идват, са на положително равнище. Защото имаше в близко минало много брак в селекцията.

-Тоест, проличава си, че селекцията към този момент коства пари?!
-Точно по този начин. Гриша Ганчев през годините направи много сполучливи прехвърляния като привличане на чужденци, само че постоянно могат да се получат и неточности. Аз бях и много сериозен в един миг, тъй като имаше чужденци, които нямаха място на Армията. Но във връзка с българите, съм бил постоянно ЗА и до момента в който не разберем, че да – резултати би трябвало да се гонят, само че с цел да имаме някакво развиване, би трябвало да стартираме да постановяваме български футболисти.

-Защото в противоположен случай чисто количествено скоро време няма да има футболисти за националните тимове.
-Аз пея тази ария не от през днешния ден или от през вчерашния ден, а отпреди 15 години, когато бях треньор на младежкия народен тим. Тогава имах щастието и шанса да повеждам положително потомство млади български футболисти. Но нещата би трябвало да се решат доста генерално. Когато победихме Франция на Парк де Пренс, те направиха цялостен рестарст на футбола си. И най-комичното е, че те взеха нашата система – построиха спортни учебни заведения, интернати, вкараха цялостна тактика, каквато имаше в България преди години, и виждате, че сега френските футболисти са най-хубавите в Европа, да не кажа и в света.

-Националният ни тим игра тъкмо с Франция контрола преди няколко дни, а преди този момент други две контроли. Какво усещане ви направи нашият тим?
-Не желая да бъда толкоз сериозен. Да, би трябвало да се мисли положително. Но действителната оценка е, че това ни е потенциалът и опциите. За страдание до момента в който преди 5-6 години разликата сред тези тимове, с които играхме, да – към момента имаше такава, само че в този момент тя е отчайваща. Просто отчайваща… Чуваме – борим се, хвърлихме се. Наистина е по този начин и не желая да звуча песимистично – момчетата дават максимуам от себе си, само че това е все едно да се бориш с вятърна мелница.

-Само футболистите ли обаче са отговорни, че разликата с европейските тимове става все по-сериозна?
-Не, несъмнено. Всички, които сме свързани с футбола, безусловно всички. Включително и страната. Съжалявам, само че да редиш керемиди на къщата, а да нямаш цимент и основи не става. Нямаме един стадион, с изключение на този на Лудогорец. Така няма по какъв начин да стане. Караме я на някакви издахания. Държавата сигурно може да направи нещо по отношение на собствеността на стадионите. За страдание всеки клуб тегли чергичката към себе си и по този начин скоро няма да имаме резултати.

-Все отново младежите – и от предходния състав на Александър Димитров, и от настоящия, не ви ли дават оптимизъм?
-Аз откогато съм си в България, съм ходил на мач единствено на младежите. При Сашо Димитров имаше и в този момент има не неприятни футболисти. Радвам се като виждам такива неща, само че тези хора би трябвало да се доразвиват. Ние имаме голям проблем при футболистите сред 18 и 21-годишна възраст. Там нещо се къса, не им даваме задоволително късмет. Извинявайте, давам образец без съответно да имам нещо поради – не може да си тим от долната половина на класирането или във Втора лига и да имаш чужденци или аварийният ти вратар да е чужденец. Дай късмет на някое българче…

-Като споменахте българи, в Левски имаше такива упования с оглед сложната финансова обстановка, че ще се наложат млади български футболисти.
-Искрено се надявах, когато изпаднаха в сложна обстановка, че в един миг ще тръгнат да постановат на 90% момчета от школата. Защото съгласно мен Левски продължава да създава футболисти. Мислех си, че в България това е формулата – някой да закъса тотално, с цел да се наложат български футболисти. И какво стана?! Дори и в този миг това не се случи. Аз към този момент си мисля дали не е по-добре по-голямата част от тимовете да минат през подобен вид – финансови компликации, с цел да се разбере най-сетне, че и футболните клубове, а и страната, просто би трябвало да се хванем и да произвеждаме нещо.

-От известно време почитателите на Левски се питат дали Джоузеф Диксън е сериозен претендент покупател. Следите ли обстановката на „ Герена “?
-Следя безусловно всичко и се осведомявам. Не бих споделил, че съм експерт по финанси и политика, само че от това, което чета и виждам непрекъснато – мисля, че нещо не е наред. Поне аз си мисля, че сериозните покупко-продажби не се случват по този метод. Когато идва някой представител на фонд, компания или каквото и да е – идва с екип от юристи, вършат се срещи с институции, община и така нататък, виждат се планове на стадиона, юристите работят. В случая аз не видях такава последователонст, което точно ме кара да си мисля, че нещо не е както би трябвало. Но не ме разбирайте неправилно, нека всички да се лъжем. Искрено се надявам да се оправят, само че обстановката им е много комплицирана.

-Може ли Левски да поеме по пътя на ЦСКА през банкрут и „ В “ група?
-Слушах Наско Сираков какво сподели през вчерашния ден. Той разгласи, че има и проект „ Б “ със стягане на коланите, т.е. стесняване на бюджета и очевидно с български млади момчета. Не поисквам на нито един клуб сходно нещо, само че и в Левски берат негативите от неверни управнически решения през последните години.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР