Испанското правителство одобри помилване на деветима каталунски сепаратистки лидери, хвърлени

...
Испанското правителство одобри помилване на деветима каталунски сепаратистки лидери, хвърлени
Коментари Харесай

Испания помилва 9 каталунски лидери, осъдени за референдума през 2017 г.

Испанското държавно управление утвърди опрощение на деветима каталунски сепаратистки водачи, хвърлени в пандиза поради ролята им в организирането на приетия за противозаконен референдум за самостоятелност на района през 2017 година. Това заяви държавната телевизия ТВЕ след края на държавно съвещание, предадоха международните организации.

Предстои министър председателят на Испания Педро Санчес да направи публично изказване за помилването на наказаните политици.

Сред тях са някогашният вицепремиер Ориол Жункерас (осъден на 13 година затвор), " външният министър " Раул Морева, вътрешният министър Жоаким Форн, представителят на кабинета Жорди Турул и двама от най-известните ръководители на каталунски придвижвания, организирали и пропагандирали в акцията за референдума.

Решението не визира избягалия от Испания някогашен каталунски министър председател Карлес Пучдемон, който от Брюксел, където се намира, осъди проектите на кабинета.

С помилването испанското държавно управление цели да понижи напрежението в Каталуня и да подкрепи договарянията с Мадрид. Според анкета, поместена в niusdiario.es преди седмица, обаче, към 63 на 100 от испанците са срещу амнистирането на сепаратистите, 25 % я поддържат, а към 6 на 100 са безразлични. Плановете за опрощение на сепаратистките водачи провокираха и многохилядни митинги.

В края на май тази година Върховният съд (ВК) се опълчи на помилването на каталунски политици. Това решение на правосъдната инстанция значи, че испанските управляващи не могат да помилват изцяло наказаните лица. Очаква се държавното управление да разреши на пандизчиите да не изтърпят останалите им години затвор, само че да им наложи възбрана да заемат държавна служба.

През октомври 2019 година испанските въоръжени сили издадоха присъда по делото на политици-сепаратисти, взели участие в организирането на референдума за самостоятелност през 2017-а година, Те бяха наказани на до 13 години затвор. Някои от участниците в тази ситуация бяха приети за отговорни за подбуждане към протест и заграбване. Максимална присъда получи някогашния заместник-ръководител на държавното управление на Каталуния Ориол Хункерас.

На 1 октомври 2017 година в Каталуния се организира гласоподаване за обособяване от кралството. Мадрид назова този референдум нелегитимен и отхвърли да признае резултатите от него. На 27 октомври същата година Народното събрание на Каталуния утвърди резолюция за провъзгласяването на самостоятелна република. В отговор управляващите на страната използваха в никакъв случай не прилагания до момента 155-и член от конституцията, който направи допустимо ограничението на самоуправлението в района.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР