Готвят се дела в Страсбург, Европейската комисия и Европейският парламент

...
Готвят се дела в Страсбург, Европейската комисия и Европейският парламент
Коментари Харесай

37 станаха жалбите във Върховния административен съд против „черния списък“ на служебния кабинет

Готвят се каузи в Страсбург, Европейската комисия и Европейският парламент също са сезирани
Седем дни след публикуването на разширения „ черен лист “ на служебното държавно управление - в който бяха включени лица и компании, нямащи право да контактуват с българските държавни предприятия, ведомства и банки и то само заради хипотетичната им съгласуваност със глобените от Съединени американски щати Божков, Пеевски и Желязков, се оказва, че Върховния административен съд безусловно е заринат с тъжби. Проверка на „ Труд “ в онлайн системата на съда демонстрира, че досега има 37 правосъдни производства срещу Решение № 441/2021г. на Министерския съвет, с което беше основана работна група от представители на Министерство на вътрешните работи, ДАНС, Национална агенция за приходите и Министерство на финансите, имаща право да показва с кого страната и банките би трябвало да спрат да работят.

Въпреки че водещи адвокати незабавно след оповестението на описите остро реагираха, че дейностите на кабинета са ослепителен образец за административен и противоконституционен произвол, упоритостта на новите властимащи да газят закона продължи, като към сегашния миг 121 физически лица и компании попадат в листата. Само за 10 дни обаче, съвсем една трета от тях към този момент са обжалвали пред съда акта на Министерския съвет, а евентуално цифрата на недоволните от погазването на конституционните им права ще се усили още.
При състояние, че Европейската комисия и Европарламента също са сезирани с тъжби, сигурно още този месец каузи ще бъдат формирани и пред Европейския съд по правата на индивида в Страсбург.

Така или другояче, преди европейските институции да реагират, Върховният административен съд е задължен да се произнесе, като се чака това да стане в относително къси периоди, защото е сезиран и с искане за прекъсване на предварителното осъществяване на решението на Министерския съвет от страна на партията на Васил Божков „ Българско лято “. Ако осъществяването на решението на служебното държавно управление бъде спряно или пък, както позволяват адвокати занимаващи се с административно право, съдът установи, че същото не може да се извършва заради самия факт на обжалването му от засегнатите лица, това ще значи автоматизирано блокиране на работата на работната група и тежък удар по желанието на кабинета „ Янев “ да „ правораздава “ в прорез с Конституцията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР