Тревога от бездействията служебния енергиен министър изрази пред журналисти лидерът

...
Тревога от бездействията служебния енергиен министър изрази пред журналисти лидерът
Коментари Харесай

ЕК и ОЛАФ ще бъдат сезирани за интерконектора с Гърция, закани се политик

Тревога от бездействията служебния енергиен министър изрази пред публицисти водачът на АБВ Румен Петков и настоя президентът да вземе отношение.

Петков упорства за изясненост дали Булгартрасгаз са теглили заем от ББР един път за 120 милиона и един път 30 милиона и докога министърът ще мълчи. " Защо не е отстранил управлението на сдружението и за какво към предното управление на ББР не е почнала прокурорска кореспонденция и от кой момент Булгартрансгаз е станала дребна или междинна компания ", попита още водачът на АБВ и напомни, че ББР е основана, с цел да подкрепя дребни и междинни предприятия.

" Мълчанието на служебния министър значи, че или е тежко подкупен, или е цялостен безхаберник, или началниците му не му дават да реагира ", разяснява Петков и настоя, в случай че има подобен заем президентът да каже приема ли мълчанието на министъра като отговорно държание на български общественик.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Със сигнал до министъра на вътрешните работи ръководителят н...

Лидерът на АБВ сигнализира за неналичия в поръчаните, доставени уреди за АЕЦ Белене. Твърди се, че са платени за втория силует на централата турбини, генератори, кранове за машинната зала и те не са доставени в Белене, уточни той и добави, че има недоставени уреди за построяването на първия силует. Според специалисти неналичията на платени от българска страна уреди възлизат на към 600 млн. евро и Министърът на енергетиката мълчи, акцентира Петков. Той настоя за инспекция на оборудванията и за неналичията да се задейства прокуратурата и да последват арести. " Не споделям, че безусловно би трябвало да се стартира с Борисов, той може да е на другия ден. Трябва да се стартира с Теменужка Петкова ", добави той.

" Защо министърът на енергетиката мълчи? Той става част от енергийната мафия на България и запитвам президента Радев - той смята ли че това е обикновено ", съобщи Петков и продължи: " Ако смята, че е обикновено, значи е в същата скица ". Според Петков, президентът Радев е задължен да каже кой му е предложил този министър на енергетиката, който има такова държание.

По заемите на Булгартрансгаз отговорност има и министърът на стопанската система, който дава отговор за ББР и също си мълчи, означи още водачът на АБВ.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
" Тази тайфа - Булгаргаз и Булгартрансгаз, когато и да ги изпоарестуват, все са закъснели. Защото те...

" Всъщност за какво се борихме за енергийна сигурност, откакто духът на Борисов и Петкова продължава в енергетиката не да витае, а да ръководи ", изрази неразбиране той.

По мотив междусистемната газова връзка Гърция - България, Петков напомни, че стратегическата цел е либерализацията на пазара диверсификация на източните и конкуренция, посредством която да се обезпечи за семействата на най-хубавата цена. Той е безапелационен, че все още енергийното министерство не извършва европейските цели за съществуването на либерализиран и конкурентен енергиен пазар и това не тормози служебния министър.

България единствена в Европейски Съюз има контролирана цена на газа, означи още Петков и укори министъра, че не подхваща никакви ограничения. Той посочи, че главната цел на южния газов кулоар е да подсигурява газопровода от каспийско море до Европа и даде на медиите документи, които съгласно него би трябвало да доведат до премахване на управлението на ICGB.

Отменя се построяването на автоматизирана газорегулираща станция Димитровград и Кърджали, като анулацията, според документите е на стойност 8 милиона евро, уточни Петков. " Отменя се построяването на оборудването, само че цената на плана като цяло не се пипа ", акцентира той и напомни, че по този план са ни предоставени от европейските институции близо 80 - 90 млн. евро безплатно.

" Поради мълчанието на служебния министър, информирането на Европейска комисия и на ОЛАФ е неизбежно , тъй като това е българският интерес. Иначе ще мине време и за тези закононарушения, осъществени от ICGB ще бъдат бутнати под килима и на следващия ден ще платим всички ние, тъй като ОЛАФ ще ни глоби ", сподели още Румен Петков.

АБВ са желали отговор от ICGB по Закона за достъп до социална информация - дали изпълнителите на плана са желали удължение на периода, налице ли е обновен график за осъществяване на газопровода и дали при удължение на периода ще се изплатят неустойки от страна на изпълнителя, осведоми Петков и сподели получения отговор от страна на ICGB: " Отказвам даване на достъп до социална информация ".

Той изрази подозрения дали, както твърди зам.- министърът на енергетиката, няма проблеми в сдружението и всичко е наред. " Ако удължаването на периода на контракта с 8 месеца, от което ние - българската страна от април нататък губим всеки ден по 90 000 евро от наказания за изпълнителя, в случай че на изпълнителя му е платено авансово, без значение от забавянето на осъществяването и че той не заплаща на подизпълнителите зам. енергийният министър споделя, че няма проблеми и всичко в сдружението е наред, желая да чуя президента ", съобщи Петков.

Това е стратегически въпрос ICGB унищожиха опцията стопанската система и жителите на Кърджали да имат достъп до газ и това не смущава никого, акцентира той.

Тези въпрос би трябвало да имат своите отговори, безапелационен е водачът на АБВ. " Като нямат сърце и гръбнак да си правят работата, като са тайфа безумни рушветчии, като са безгръбначни видове, които не могат да ръководят процеси, като са безотговорни хора, които не знаят къде са, само че знаят, че имат служебна кола и секретарка - това би трябвало да е ясно на обществото ", безапелационен е Петков.

" Много апелирам президентът Радев да съобщи каква е оценката му за заема на Булгартрасгаз ", съобщи Петков и означи, че КЕВР също би трябвало да организира инспекция.

Лидерът на АБВ сигнализира още, че входната такса на Кулата се подвига от Булгартрансгаз с 23 %, в същото време се намалява таксата за Турски поток и изрази неразбиране служебният енергиен министър има ли визия какво предизвиква на българския газов бранш. " Президентът, който носи отговорност за това държавно управление би трябвало да си каже позицията, другояче става техен съизвършител ", заключи Пеков.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР