На 15 май 2021 г., когато влиза в сила забраната

...
Коментари Харесай

Бившият екоминистър е разрешил строежите на "Смокиня", служебния пак ги забрани

На 15 май 2021 година, когато влиза в действие възбраната за строителство по морето, на плажа на къмпинг " Смокиня " бяха сложени десетки бетонни блокове, които по всички личеше, че ще служат за основа на нов огромен обект вид " Какао бийч " (днес към този момент заведението е готово). Към оня миг служебното държавно управление на Стефан Янев бе встъпило в служба от три работни дни и институциите към момента се ръководят от хора на предходната власт ГЕРБ - Обединени патриоти. А абсурдът със строителството бързо е сподавен, като макар забележимото с просто око изораване на дюните Регионалната ревизия по околна среда и водите не откри нарушавания, а ДНСК разгласи, че градеж няма, защото бетона не бил изливан на място, а доставян на заготовки.

Днес въпросът бе показан от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев в напълно друга светлина. От документи, които той показа, стана ясно, че въпросното слагане на бетонните фундаменти и изтриването на дюните, обвързвано и с нахлуване на тежка техника в предпазената другояче територия, е било позволение от някогашният екоминистър Емил Димитров - Ревизоро. На 9 април, дни след изборите за парламент, той е, с която анулира императивната възбрана за строителство на къмпингите " Градина " и " Смокиня " от 1984 година Тази заповед е била обнародвана на 14 май (петък) или ден преди да стартира слагането на фундаментите.
Всичко е допустимо
На процедура Ревизоро вкарва изключения, съгласно които влизането на тежка техника е разрешено за строителство на преместваеми обекти за обслужване на туристите, за ремонт и реорганизация на съществуващи постройки, за създаване на подземна инфраструктура и така нататък
Зам.-министърът Емилия Тончев демонстрира къде и по какъв начин е променена зоната.
Служебният зам.-министър на екологията Емилия Тончева изясни, че със заповедта си Емил Димитров - Ревизоро е извадил цялата зона на къмпинг " Смокиня " и дребна част от къмпинг " Веселие " от предпазената територия. Извадена е и самата зона на плажната концесия. Освен това се узаконява и всичко съществуващо все още.

Въпросната заповед от 1984 година, която някогашният екоминистър е изменил, е на Комитета за запазване на природата към Министерския съвет. Наред със " Смокиня " тя включва общо 11 предпазените територии. Сред тях са дюните край някогашната резиденция " Перла ", на ММЦ-Приморско, " Каваците ", тези сред " Златна рибка " и " Градина ", както и " Алепу ". И на процедура отварянето на опцията за строителството е важала на всички тези места. Все още екоминистерството не е направило инспекция дали и на тези места е почнало някакво строителство.
Отмяна и противоречиви последствия
" Отмених през днешния ден заповедта като оскъдна. Уволних и лицето Детелина Иванова като негодно (досегашният шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас " който официално е предложил промените на някогашният екоминистър Емил Димитров - Ревизоро) ", сподели министър Личев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР