Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

Втори дубъл за избора на нов Управителен съвет на ЕСО

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин.
Скандалната в последно време държавна компания " Електроенергиен систематичен оператор " (ЕСО) е оповестила нов конкурс за избор на членове на Управителния съвет (УС). Поканата, дружно с документите по процедурата, е оповестена на 18 юни. Същият ден, със свое решение компанията е прекратила продължаващия към оня миг конкурс за избор на трима членове на УС заради " справедлива неспособност за довършването му ".

ЕСО се счита и за една от най-богатите държавни компании, защото събира всички такси за транспорт на електрическа енергия през мрежата и по тази причина изборът на управление е изключително значим. Дружеството раздава и заплащания за. Овен това ЕСО може да получи към 500 млн.лв. от Плана за възобновяване, което прави апетитите към ръководството й още по-големи.
Фотограф: Цветелина Белутова
Конкурсът ще се организира в общоприетите три стадия - преценка за допустимост, оценяване на компетенциите на претендентите и изявление, като последна ще бъде думата на Надзорния съвет. Той ще организира гласоподаване за избор на претендентите, за които не са налице условия, несъвместими със заемане на позицията и които са получили най-високи резултати от състезанието.

Интересно е, че без значение от получения резултат надзорът има право да откаже да избере даден претендент, в случай че той не се употребява с добра известност в общественото пространство и професионалните среди. Макар че този отвод ще би трябвало да се стимулира, той дава опция за необятно пояснение на понятието " добра известност " в обществото и в сектора.
Кой надзирава?
След няколко опита и последвали отводи, в края на май в Търговския указател беше вписан нов Надзорен съвет на ЕСО. Той е разследване от състезанията, които кабинетът " Борисов-3 " задвижи в края на мандата си, само че действително по-скоро закрепи статуквото в сравнение с да бъде образец за радикална смяна в ръководството на ЕСО.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР