През миналата година над 8 500 деца са били използвани

...
През миналата година над 8 500 деца са били използвани
Коментари Харесай

8 500 деца са били използвани като войници в различни конфликти по света през 2020 г.

През предходната година над 8 500 деца са били употребявани като бойци в разнообразни спорове по света, а близо 2700 други са били убити. 5 748 пък са ранените.  Това демонстрират данните от годишния отчет на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш за деца та и въоръжените спорове.

Той обгръща закононарушения против деца като убийства, осакатявания, полово принуждение, отвличанията, отвод на достъп до помощ и набези против учебни заведения, болници и предпазени лица, свързани с тях.

2020 година е белязана от възходящ брой тежки нарушавания.   Те са засегнали 19 379 деца , 14 097 от които са били момчета, 4 993 девойки и 289 деца с незнаен пол.  Проверените случаи на похищение и полово принуждение над деца са се нараснали фрапантно надлежно с 90% и 70%.

Според отчета тежките нарушавания засягат по друг метод момчетата и девойките.  Докато 85% от набраните и употребявани като бойци са момчета, то 98% от жертвите на полово принуждение са девойки. Отвличанията, убийствата и осакатяванията също са засегнали по-сериозно момчетата.

Припомняме, че  Организация на обединените нации е обект на рецензии от страна на редица дипломати, съгласно които Саудитска Арабия и Израел упражняват напън върху организацията през последните години, с цел да не попадат в „ черния лист “.  Израел в никакъв случай не е бил включван в листата. Саудитска Арабия пък беше извадена от него, единствено няколко години откакто за първи път беше порицана за убийството и раняването на деца в Йемен.

В устрема си да потуши разногласията към отчета, оповестен за първи път през 2017 година от Гутериш, той беше разграничен на две категории.  В едната са включени страните, които към този момент са въвели ограничения за отбрана на деца та, а в другата - тези, в които такива към момента липсват.

Във втората категория тази година се намират Мианмар, поради убийства, осакатяване и полово принуждение над деца , както и сирийските държавни сили , написа bTV.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР