Демократите в Ню Йорк гласуват на първични избори, за да изберат свой кандидат

...
Демократите в Ню Йорк гласуват на първични избори, за да изберат свой кандидат
Коментари Харесай

Демократите в Ню Йорк избират своя кандидат-кмет

Демократите в Ню Йорк гласуват на първоначални избори, с цел да изберат свой кандидат за конкуренцията за кметските избори в града. Самите избори ще са на 2 ноември, съобщи Франс прес.

От 2014 година градът се ръководи от демократа Бил де Блазио, който в този момент е извънредно неизвестен. След 16 месеца на пандемия, която отслаби стопанската система на мегаполиса, новият градоначалник ще би трябвало да провежда подема на Ню Йорк.

За любимец на първичните избори на демократите се счита някогашният полицай Ерик Адамс. Роден и израснал в Ню Йорк, през 22-те си години, прекарани в полицията, той се е борил против дискриминирането в редиците й. Допитванията демонстрират, че той се употребява с 28-процентна поддръжка измежду демократите.

На второ място след него е Андрю Йънг (с 20-процентна подкрепа), който е считан за олицетворение на обновлението и който е бизнесмен. На трето място е общинската съветничка по въпросите на непорочност на града Катрин Гарсия с 15-процентна поддръжка. Смята се, че тя въплъщава концепциите по едно и също време на умереното крило в Демократическата партия и на прогресивния й клон. На четвърто място социолозите слагат цветнокожата адвокатка Мая Уили, която е подкрепяна от членката на Камарата на представителите на Конгреса Александрия Окасио-Кортес и която има 13 % в сондажите.

Уили обаче предлага бюджетни съкращения в полицията, което може да ѝ изиграе неприятен номер в миг, в който главно безпокойствие измежду нюйоркчаните е несигурността и престъпността в града. От началото на годината стрелбите в мегаполиса нараснаха със 73 % в съпоставяне със същия интервал за предходната година. Напоследък имаше и поредност от набези в метрото на Ню Йорк, които също породиха безпокойствие.

За първичните избори градът е възприел преференциално гласоподаване. То разрешава на гласоподавателя да сложи до пет имена в бюлетината, като ги класира по ред на желанията.
При броенето на гласовете се съблюдава правилото на елиминацията и най-зле представилият се претендент от всички подадени бюлетини е отстранен първо, а след това нещата се повтарят, до момента в който един претендент реализира 50 % от гласовете. Тази система посредством елиминации прави броенето на гласовете още по-бавно. Ню Йорк така и така е прочут с бавното преброяване на бюлетините, подадени по пощата и в последна сметка спечелилият от първичните избори може да бъде разгласен даже в средата на юли.

Не ясно каква ще бъде изборната интензивност. През 2017 година тя беше едва 14 % на първичните избори на демократите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР