Служебните министри на икономиката Кирил Петков и на финансите Асен

...
Служебните министри на икономиката Кирил Петков и на финансите Асен
Коментари Харесай

Фондът на фондовете ще гарантира кредити за възстановяване за малкия бизнес

Служебните министри на стопанската система Кирил Петков и на финансите Асен Василев показаха новата стратегия „ Възстановяване “ за българския бизнес.

Програмата е ориентирана единствено дребните и междинни предприятия в страната. Според нея сдруженията, които имат потребност от банков заем, могат да разчитат 80% от гаранциите по заема да бъдат поети от страната посредством Фонда на фондовете. Така бизнесът ще би трябвало да обезпечи поръчителство единствено за 20% от търсените заеми. Заемите ще са в период до 7 години, като първата една година може да се употребява гратисен интервал за погасяването му.

Министър Асен Василев заяви, че с тази стратегия се активизира 2,5 милиарда капитал, който да стигне до бизнеса. 

Останалите условия по заемите са пазарни и се дефинират от комерсиалните банки, които са сключили съглашение за съдействие с Фонда. Към момента тези банки са Банка ДСК, Пощенска банка, ОББ, Райфайзенбанк, Първа капиталова банка. Търговските банки ще вземат решение за утвърждение на  заемите, като условие на страната е кредитираните бизнеси да са били на облага най-малко в една от последните три години.

Заемите ще са в размер до 3 млн. лева или до 70% от оборота на дадената компания за 2019 или за 2020 година

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР