Българските митничари заловиха недекларирани суми за близо 2 млн. лева

...
Българските митничари заловиха недекларирани суми за близо 2 млн. лева
Коментари Харесай

Задържаха рекордна сума недекларирани пари на българската граница

Българските митничари заловиха недекларирани суми за близо 2 млн. лв. на Капитан Андреево в границите на един ден. Това е най-високата недекларирана парична сума, арестувана в товарен автомобил, за последните над 10 години, оповестяват от пресцентъра на Министерство на финансите.

На 21 юни 2021 година на Граничен контролно-пропусквателен пункт - Капитан Андреево, общ. Свиленград, за излизане от България в посока Турция, дошъл товарен автомобил, марка „ Рено “, с турска регистрация, ръководен от Д.Й., на 46 година, турски жител. Около 1 часа, при осъществена митническа инспекция в камиона, под пасажерската седалка и в арматурното табло, са били открити общо 160 160 английски лири в банкноти с номинал от 5, 10, 20 и 50 английски лири. Водачът на товарния автомобил е пътувал от Нидерландия за Турция. Намерените недекларирани английски лири са с българска равноценност към 365 151 лв..

Образувано е бързо произвеждане за закононарушение по чл.251 от Наказателния кодекс за това, че на 21 юни 2021 година на Граничен контролно-пропусквателен пункт - Капитан Андреево, при излизане от Република България за Република Турция, не е извършил задължението си, според наредбите на Валутния закон за обявление на парични средства, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз и цената на предмета на закононарушението е в изключително огромни размери. 46-годишният лидер на автомобила е арестуван за период от 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи. Предстои да бъде притеглен като обвинен за закононарушение по чл.251 ал.1 от Наказателен кодекс и арестуван за период до 72 часа с разпореждане на Районна прокуратура-Хасково - Териториално поделение - Свиленград.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Банкнотата от 20 лв. е най-често срещаният фалшификат в Бъл...

На 21 юни 2021 година, към 2 ч., на ГКПП-Капитан Андреево митническите чиновници на Териториална дирекция „ Южна Морска “ към Агенция „ Митници “, направили инспекция и на различен товарен автомобил, марка „ Волво “, с турска регистрация. Той бил ръководен от С.Д., на 43 година, турски жител. Установено било, че във влекача на камиона в естествени кухини, в матрака на едно от леглата и сред дребен ледник и врата на долап, са открити общо 281 870 евро и 468 670 английски лири. Откритото евро е в банкноти с номинал от 500, 200, 100, 50, 20 и 10 евро и са с българска равноценност към 551 289 лв.. Намерените английски лири са в банкноти с номинал от 5, 10, 20 и 50 английски лири и с българска равноценност към 1 068 529 лв.. Общата левова равноценност на недекларираната от С.Д. валута е 1 619 818 лв..

И по втория случай е формирано бързо произвеждане за закононарушение по член 251 от Наказателния кодекс - за това, че на 21 юни 2021 година, на Граничен контролно-пропусквателен пункт - Капитан Андреево, при излизане от Република България за Република Турция, не е извършил задължението си, според наредбите на Валутния закон за обявление на парични средства, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз и цената на предмета на закононарушението е в изключително огромни размери. 43 - годишният лидер на автомобила е арестуван за период от 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи. Предстои да бъде притеглен като обвинен за закононарушение по чл.251 ал.1 от Наказателен кодекс и арестуван за период до 72 часа с разпореждане на Районна прокуратура-Хасково-Териториално отделение-Свиленград.

Общо левовата равноценност на откритата валута по двете бързи производства е към 1 984 969 лв.. И сега се правят дейности по следствието под надзора на прокуратурата.

Това е най-голямата недекларирана сума, арестувана в товарен автомобил на българска граница, за последните повече от 10 години.

Друга рекордна сума е открита преди 14 години - през лятото на 2007 година, още веднъж на Министерство на правосъдието Капитан Андреево, митническите чиновници ревизират лек автомобил на български жител, пътуващ в посока Турция. В гредите зад задната ризница на автомобила те откриват 1 070 000 щатски $, опаковани в пакети от кафяво и черно тиксо.

За 2021 година върхът за най-голяма недекларирана сума също бе на Министерство на правосъдието Капитан Андреево. През март т.г. в кабината на турски камион, пътуващ също от Англия за Турция, са открити недекларирани общо 378 080 паунда, чиято българска равноценност е към 858 919 лв..
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР