Политическата дейност и партийната агитация в училище, както и разпространяването

...
Политическата дейност и партийната агитация в училище, както и разпространяването
Коментари Харесай

Въвеждат законова забрана за политическата дейност и агитация в училище

Политическата активност и партийната пропаганда в учебно заведение, както и разпространението на идеологически и политически доктрини да бъдат неразрешени. Това ще предложи Министерството на образованието и науката в проектозакон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и учебното обучение (ЗПУО), който ще бъде оповестен за публично разискване до края на тази седмица. Служебният кабинет ще внесе смяната в новото Народно заседание.
„ Ще желаеме цялостна деполитизация и департизация на системата за приблизително обучение ", акцентира министър Николай Денков пред публицисти през днешния ден. Той счита за пропуск обстоятелството, че в текстовете на ЗПУО на никое място няма ясно регламентирано условие учебната система да бъде освободена от партийна и политическа активност. „ За мен е изцяло недопустимо партии да влизат в учебно заведение и да организират партийна агитация, без значение кои са партиите. Всеки има право да бъде член на партия, само че няма право да пропагандира и да организира партийни мероприятия в учебната мрежа ", акцентира проф. Денков.
В Закона за висшето обучение категорично е казано, че с изключение на от идеологически и религиозни доктрини, висшето обучение е освободено и от политически доктрини. Според министъра това би трябвало да се случи и в междинното обучение, „ с цел да знаем, че нашите деца, учителите и управленията са фокусирани върху образователната активност и наличие, а не върху други действия ".
Министър Денков предизвести ръководителите и учителите в просветителната система да се въздържат от политическа активност в учебно заведение още в първия ден на сегашната предизборна акция. Към момента единствено един шеф на Регионално ръководство на образованието (РУО) е претендент за народен представител и е излязъл в дълготраен отпуск по болест.
Преди изборите на 4 април т.г. 11 от 28 началници на РУО са били в отпуск заради партийни задължения.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР