На днешната дата преди точно 123 години е роден един

...
На днешната дата преди точно 123 години е роден един
Коментари Харесай

„Няма по-чужд човек на света от този, в когото си бил влюбен“: цитати на великия Ерих Мария Ремарк

На днешната дата преди тъкмо 123 години е роден един от най-изключителните писатели на ХХ век - Ерих Мария Ремарк.

Ремарк е роден на 22 юни 1898 година в Оснабрюк, Северна Германия, в работническо семейство и е кръстен Ерих Паул Ремарк (в литературната си активност употребява псевдонима Ерих Мария Ремарк – Мария е фамилното име на майка му).
 Дръзка и неудържима като Круела с новата лимитирана сбирка на MAC Edna предлага Дръзка и неудържима като Круела с новата лимитирана сбирка на MAC
Първите си литературни опити прави още шестнадесетгодишен – написа няколко есета, стихотворения и началото на разказ, бъдещият „ Мансардата на бляновете “ („ Die Traumbude “).



В разгара на Първата международна война Ремарк навършва 18 години и е мобилизиран в армията. На 12 юни 1917 година е изпратен на Западния фронт в региона на Ам Лангле във Френска Фландрия в състава на Втора гвардейска аварийна дивизия, а на 26 юни е трансфериран в Западна Фландрия в региона на Торхаут и Хаутхьолст. На 31 юли е ранен от шрапнел в левия крайник, дясната ръка и врата и е трансфериран във военна болница в Германия, където остава до края на войната.

След края на Първата международна война Ремарк довършва образованието си за преподавател и от 1 август 1919 година е начален преподавател в Лоне, от май 1920 година – в Клайн Берсен, а от август същата година – в Нане, през днешния ден част от Оснабрюк. По това време приключва романа „ Мансардата на бляновете “, който е оповестен през 1920 година.

През идващите години Ерих Мария Ремарк сменя голям брой разнообразни специалности – библиотекар, търговец, публицист и редактор.

За няколко седмици през 1927 година Ремарк основава романа, който ще му донесе международна популярност – „ На Западния фронт нищо ново “ („ Im Westen nichts Neues “), само че му лишава време, с цел да откри издател за книгата. Романът е оповестен през 1929 година и споделя за жестокостите на Първата международна война през погледа на едно деветнадесетгодишно момче. Само до края на годината романът е преведен на двадесет и шест езика (също и на български – с три издания), а през 1930 година е филмиран в Съединените щати.

 ерих мария ремарк Getty/Gulliver
 image2_16x9.png Ретроградният Юпитер ни демонстрира какво сме научили и постигнали: какво да чака всяка зодия На фокус
В Германия обаче против писателя се надига враждебна вълна – националистическите кръгове го упрекват в „ литературно изменничество към боеца от Световната война “. Въпреки това Ремарк написва продължение на романа – „ Обратният път “ (1931, „ Der Weg zurück “). И тази книга е обругана в Германия и тогава писателят се открива в Швейцария, купувайки къща в Порто Ронко.

През 1947 година писателят получава американско поданство, а след войната се открива в Швейцария, където живее до гибелта си на 25 септември 1970 година Умира на 72-годишна възраст в Локарно, само че е заровен в гробището на прилежащото градче Ронко, край брега на езерото Лаго Маджоре, където е заровена и жена му, холивудската актриса Полѐт Годар – някогашна брачна половинка на Чарли Чаплин.

В чест на писателя родният му град Оснабрюк учредява през 1991 година литературната премия за мир „ Ерих Мария Ремарк “.



Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР