От години насам Google Maps е най-популярното приложения за навигация

...
От години насам Google Maps е най-популярното приложения за навигация
Коментари Харесай

Защо да изтрием Google Maps, aко сме с iPhone

От години насам Гугъл Maps е най-популярното приложения за навигация в магазина за приложения на iOS и за това, несъмнено, има положителни аргументи.

Картите на Гугъл са се потвърдили като по-акуратни и по-богати откъм наличие по отношение на тези на Apple, а всестранната им интеграция с продуктите на Гугъл ги прави очебийно ефикасни и комфортни за мобилно прилагане.

На каква цена се случва всичко това обаче?
 Снимка 535824

Отговор на този въпрос получаваме, когато съпоставим количеството и типовете данни, които услугата на Гугъл събира за потребителя, с тези, които събира Apple Maps.

Според информацията, предоставена от Гугъл в App Store, Гугъл Maps събира данни, които не би трябвало да се отнасят директно към използването на приложението за навигация, като финансовите ни елементи, контактите ни и историята ни на търсене в интернет.

Приложението също по този начин има достъп до персонално наличие, като бележки и фотоси да вземем за пример, както и до индикатори и статистики за това по какъв начин употребяваме телефона си.
 Снимка 535825

В същото време Apple Maps събира данни за местоположението ни, здравните ни индикатори, историята на търсенията ни в интернет и някои статистики за времето, което прекарваме с телефона си, които също по никакъв начин не са безобидни.

Огромната разлика обаче е, че данните, които Гугъл събира, са обвързани с персоналния ни профил и могат да бъдат проследени до нас като единица в регистрите на Гугъл.

Противоположно на това, данните, събирани от Apple Maps, са безлични и анонимни.
 Снимка 535829

Нещо повече - събраните данни остават в архивите на Гугъл и с времето построяват самобитен таймлай за това къде сме били, с кого, защо сме харчили и така нататък

Това е изцяло разбираемо, имайки поради, че главният бизнес на Гугъл е да продава и безупречно да таргетира реклами към всеки обособен консуматор, до момента в който Apple е чисто и просто продуктова компания, много по-далеч от рекламния бизнес.

Нейната цел е да убеди потребителите си, че iPhone е телефонът, който пази потребителите си и данните им, и напоследък го прави сносно, без това да лишава потребителя от функционалности.
 Снимка 535828

Миналата година Гугъл пусна тайно режим за Maps, който предотвратява огромното събиране на данни, само че пък блокира някои значими за потребителите функционалности, като шерването на локация да вземем за пример.
 Apple, Фейсбук и какви данни събира обществената мрежа за нас
Apple разкри какви данни събира Фейсбук за нас

Apple съществено компрометира Фейсбук

Като прибавим към уравнението, че идната iOS 15 дава обещание доста да обогати прекарването с Apple Maps, както и това, че картите на Apple в огромна степен наваксаха съдържателните си неналичия, изборът пред притежателите на iPhone става много елементарен.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР