Днес стартира съвсем официално програмата Възстановяване в подкрепа на бизнеса

...
Днес стартира съвсем официално програмата Възстановяване в подкрепа на бизнеса
Коментари Харесай

Кирил Петков: От днес малките и средни бизнеси могат да вземат кредити за възстановяване

Днес започва напълно публично програмата " Възстановяване " в поддръжка на бизнеса посредством гаранции от Фонда на фондовете. Това разгласи служебният министър на стопанската система Кирил Петков на взаимна конференция с министъра на финансите Асен Василев.

С 5 банки към този момент договорите са подписани. Това значи, че от през днешния ден дребните и междинни бизнеси могат да вземат своите заеми за възобновяване.

Кредитите са до 7 години, като първите 12 месеца има опция за гратисен интервал. Фондът на фондовете обезпечава 80%, останалият запас е от банката.

Лихвите ще са естествени пазарни, а не преференциални. Цялата изгода от гаранцията е, че няма поръчителство, посочи министър Асен Василев.

Изискванията са компанията да има три години финансова история, най-малко една година да е на облага. Финансира се до 70% от оборота на компанията за 2019 или 2020 г, посочи представител на банка.

Икономическият министър е убеден, че всички дребни и междинни бизнеси ще могат да се възползват от програмата.

Министър Асен Василев заяви, че с тази стратегия се активизира 2.5 милиарда капитал, който да стигне до бизнеса. Дава се опция на компаниите, които са дееспособни, само че към този момент са употребявали огромна част от обезпеченията си по време на рецесията, да вземат заеми или за инвестиция, или за оборотни средства и да продължат да се развиват.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР