Мозъчни увреждания, типични за пациенти с болестите на Алцхаймер и

...
Мозъчни увреждания, типични за пациенти с болестите на Алцхаймер и
Коментари Харесай

Откриха типични за Алцхаймер увреждания при починали от Covid-19

Мозъчни увреждания, типични за пациенти с заболяванията на Алцхаймер и Паркинсон, са открити при умряли от Covid-19, съобщи Ройтерс, като цитира учени от Станфордския университет.

Американските откриватели взаимно със свои сътрудници от университета в немския град Саарбрюкен са анализирали мозъчна тъкан от осем пациенти, умряли вследствие на новия ковид, и от 14 души, при която гибелта е настъпила от други аргументи.

Установени са " поразителни промени " в мозъка на пациентите, умряли от Covid-19, изясни Тони Уис-Корей, който е част от научния екип от Станфордския университет.

Изследвани са хиляди гени от всяка от 65 309 самостоятелни кафези, взети от пробите от мозъчните тъкани. Гени, свързани с познавателните качества, шизофренията и депресията, се задействат доста по-често в мозъка на страдащите от ковид, сочат данните от изследването.

" Имаше също и признаци на безсилие в невроните в мозъчната кора - частта от мозъка, която има значима роля при взимането на решения, паметта и математическите разсъждения ", добавя Уис-Корей. Тези неврони образуват комплицирани логичен вериги, които извършват тези висши мозъчни функционалности.

В хода на проучването учените не са разкрили вируса в мозъка, което дава съображение да се счита, че инфекцията в останалата част на тялото може да аргументи неврологични признаци даже при хора, които не умират от новия ковид.

Резултатите от взаимното проучване на американските и немските учени може да изясни замъгляването на създанието, умората, а също други неврологични и психиатрични признаци при дълъг Covid-19.

Данните от изследването са оповестени в изданието " Нейчър ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР