Служебният икономически министър Кирил Петков задейства поредните промени в Българската банка за

...
Служебният икономически министър Кирил Петков задейства поредните промени в Българската банка за
Коментари Харесай

Петков разширява бордовете на ББР до седем членове

Служебният икономически министър Кирил Петков задейства следващите промени в Българската банка за развиване, които са рекламирани като " промяна за повече бистрота ".

Накратко: Петков е разпоредил промени в устава на ББР, които уголемяват Управителния съвет и Надзорния съвет евентуално до седем членове. Това е видно от протокол от 10 юни, с който " БАНКЕРЪ " разполага. Документът е подписан от Кирил Петков в качеството му на едноличен притежател на капитала на банката и изпратен към стария Управителен съвет. Указанията към борда на ББР са промените в устава мигновено да бъдат импортирани за утвърждение в Българска народна банка, а по информация на изданието ни на 21 юни промените са били изпратени и за регистриране в Търговския указател.

Промените са къси, но доста показателни:

В член 50, алинея 1 от Устава на ББР се записва, че: " Надзорният съвет се състои от три до седем лица, които се избират от Едноличния притежател на капитала за период от пет години ". 

Член 54, алинея 1. пък към този момент ще сочи, че: " Банката се ръководи и съставлява от Управителния съвет в състав от 3 (трима) до 7 (седем) члена. "

На първо четене, тези изменения са разследване от кадровите промени в бордовете на ББР, които Кирил Петков като че ли е възнамерявал още преди да встъпи в служба като министър на стопанската система в служебното държавно управление.

Според прессъобщение на Българска народна банка от 27 май:  " На 11 май 2021 година – ден преди датата на назначение на служебното държавно управление на Република България съгласно   -  в Българска народна банка постъпиха претенции от господин Кирил Петков за авансово утвърждение за членове на надзорния съвет на ББР по Наредба № 20 на Българска народна банка за издаване на утвърждения за членове на управителния съвет и надзорния съвет на кредитна институция и условия по отношение на осъществяване на техните функционалности (Наредбата) и от господин Стамен Янев, ръководител на надзорния съвет на ББР, за авансово утвърждение за членове на управителния съвет на ББР по Наредбата. "

На 15 юни Българска народна банка разгласява в регистъра си издадените лицензи на трима нови членове на Управителния съвет и двама нови членове на надзора на банката. Лиценз за членове на Управителния съвет получиха Цанко Арабаджиев, Крум Георгиев и Владимир Рашков Георгиев, а в Надзорния съвет следва да влязат Валентин Михов и Васил Щонов.

Към момента те към момента не са вписани в Търговския указател.

Предишните членове на надзора Митко Симеонов и Велина Бурска, които бяха отстранени от министър Петков още в края на май, апелираха уволнението си в Софийския градски съд. В резултат СГС спря вписването на измененията в Надзорния съвет на ББР. 

Очевидно, разширението на надзора и Управителния съвет се прави именно заради съдебната битка, започната от Симеонов и Бурска. Идеята на Петков очевидно е с нарастването на съставите новите хора, назначени от него, да бъдат вписани и с болшинство да отстранят остарялото управление. Той е изтъкнал, че ББР вече ще се концентрира върху поддръжката за дребния и междинен бизнес.

Една от огромните въпросителни обаче е дали бъдещото постоянно държавно управление няма да попълни Надзорния и Управителния съвет с до седем души, колкото разрешава уставът. В прочут смисъл това би бил притеснителен сигнал, тъй като заплатите в бордовете на държавната банка не са по никакъв начин дребни. Според някогашния зам.-министър на финансите и претендент за народен представител от Българска социалистическа партия Георги Кадиев членовете на Надзорния съвет на ББР получават заплата в размер към 15 хиляди лева. месечно. Кадиев твърди, че заплатите в Управителния съвет достигат даже 20 хиляди лв.. Простите калкулации демонстрират, че в случай че бордовете на банката бъдат попълнени с по 7 членове, сметката, която страната като единствен акционер ще заплаща единствено за заплати би достигала съвсем 250 хиляди лв. месечно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР