По проект на EVN България и БДЗП „Живот за царския

...
По проект на EVN България и БДЗП „Живот за царския
Коментари Харесай

Обезопасяването на мрежата на EVN в Странджа и Сакар спомогна популацията на застрашения вид царски орел да достигне рекордните 41 двойки

По план на EVN България и Българско дружество за защита на птиците „ Живот за царския орел " бяха обезопасени 42 км въздушни електропровода и близо 3000 стълба

По данни на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) популацията на международно застрашения тип царския орел доближи рекордните за последните години 41 двойки. Положителните резултати се регистрират и в резултат на взаимния план „ Живот за царския орел " (Life for safe grid), който беше осъществен от „ Електроразпределение Юг " (част от EVN) в партньорство с Българско дружество за защита на птиците в интервала 2013 - 2018 година Проектът беше съфинансиран от стратегия LIFE на Европейския комисия и цели да понижи смъртността при Царския орел (Aquila heliaca), причинявана от контакт с въздушни електропроводи. Към 2013 година в страната са били регистрирани общо 25 двойки от предпазената птица, обитаващи главно района на Сакар и Странджа.

„ Живот за царския орел " (Life for safe grid) се осъществя в 8 особено предпазени зони от НАТУРА 2000 - в регионите на Сакар (общини Елхово, Тополовград, Болярово), Ямбол, Сливен и Харманли. „ Електроразпределение Юг " постави общо 43 км нови подземни кабели, които замениха рискови за птиците 70 км въздушни линии. В допълнение бяха обезопасени 42 км въздушни електропровода и близо 3000 стълба. Техническите ограничения обезпечават от една страна по-голяма сигурност за птиците, а от друга - покачват сигурността на електрозахранването.

С реализацията на плана „ Електроразпределение Юг " стана първата инфраструктурна компания в България, координиращ бенефициент на план по стратегия LIFE.

Информация за плана е налична на www.lifeforsafegrid.bg. Повече за опазването на царския орел можете да намерите и на страницата на Българско дружество за защита на птиците www.birds.bg.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР