Имат твърде много пари заради ръста на спестяванията Въвеждат такса

...
Имат твърде много пари заради ръста на спестяванията Въвеждат такса
Коментари Харесай

Няколко банки спряха да приемат депозити на граждани

Имат прекалено много пари поради растежа на спестяванията

Въвеждат такса за предпазване на суми над 400 хиляди лева

Три кредитни институции с идентични условия

Част от най-големите банки в страната стопират да одобряват депозити на жители. Освен това вкарват и такса в размер на 0,7% за предпазване на пари на жители в размер над 400 хиляди лева по разплащателни и спестовни сметки.

След като Бaнкa ДCK и Уникpeдит Бyлбaнк оповестиха, че няма да откриват нови депозити на жители, към тях се причисли и Пощенска банка.

От 2 юни лихвите по съществуващите до момента срочни депозити и разплащателни сметки на жители в Пощенска банка са нулеви. А от 3 август 2021 година банката ще прекрати предлагането на общоприети срочни депозити на жители - както в офисите си, по този начин и онлайн.

От 31 юли Пощенска бака вкарва и месечна такса за предпазване на суми над 400 хиляди лева по разплащателни и спестовни сметки на жители.

Таксата е в размер на 0,7% на годишна база върху превишението на наличните за всеки ден пари на един клиент над прага от 400 хиляди лева

При изчисляването на наличните пари на всеки клиент ще се взимат поради средствата във всички спестовни и разплащателни сметки, само че не и парите по съществуващите депозити. Няма да се заплаща такса за парите по детски сметки.

Уникpeдит Бyлбaнк приключва предлагането на общоприети срочни депозити на жители още от 7 юли 2021 година

Това се отнася както за офисите на банката, по този начин и за онлайн каналите за предложение на услуги на клиенти.
Също от 7 юли Уникpeдит Бyлбaнк вкарва и такса за предпазване на пари на жители. Таксата ще бъде със същия размер като тази на Пощенска банка - 0,7% на годишна база за превишението над 400 хиляди лева по разплащателни и спестовни сметки на жители.

Ако средствата са в друга валута за установяване на размера на таксата ще се взима поради тяхната левова стойност.



Такса няма да се заплаща за пари по сметки с благотворителна цел.

Началото на смяната във връзка с спестяванията на семействата беше обещано още при започване на годината от Бaнкa ДCK, която спря откриването на депозити на жители.

На уеб страницата на банката е посочено, че това е краткотрайно, само че докога ще продължи никой не може да каже, тъй като зависи от пазара и желанието на хората и компаниите да икономисват. Бaнкa ДCK първа вкара още от 1 април такса от 0,7% на годишна база за за всеки ден, в който общото на ден салдо по всички сметки на един жител надвишава 400 хиляди лева В размера на наличните пари не влизат сумите по към този момент откритите депозити.


По-високи такси за пари в брой

Вдигат цената за заплащане на ток и вода

От 31 юли Пощенска банка вкарва и такса за внасяне на пари в брой по срочен депозит, което сега е гратис. За суми до 3000 лева таксата ще бъде 1 лева, а за по-големи суми - 1 лев плюс 0,2% за частта над 3000 лева, само че не по-млако от 3 лева и не повече от 300 лева Ако внасяните пари са в евро таксата ще бъде още по-голяма - 0,3% от сумата, само че не по-малко от 3 евро и не повече от 200 евро.

От 7 юли Уникpeдит Бyлбaнк също трансформира редица такса за жители. Например таксата за разкриване на сметка за съществени интервенции става 1,50 лева, а за обслужване на сметката - 1,45 лева, в случай че по нея всеки месец постъпва заплата, и 2,40 лева, в случай че по сметката не влизат регулярно пари. За изтегляне на пари в брой от офис на банката в размер до 1000 лева таксата става 2,80 лева За изтегляне на пари от банкомат на банката таксата ще бъде 0,24 лева, а от банкомат на друга банка - 1,14 лева Променят се и таксите за банкови преводи, както и за регулярни автоматизирани заплащания на сметки за ток, вода и парно. Ако тези регулярни заплащания посредством пряк дебит са по сметка в същата банка таксата става 1,95 лева, а в случай че са по сметка в друга банка - таксата ще бъде 3,90 лева

Банка ДСК също подвига таксите си. От 1 юли таксата за информация посредством банкомат става 50 ст. За изтегляне на суми до 2000 лева в брой от офис таксата ще бъде 0,5% от сумата, само че не по-малко от 5 лева А за внасяне на суми до 3000 лева таксата става 2 лева За регулярни заплащания на битови сметки таксата от 1 юли става 4 лева

Трупат пари в рецесията


Хората икономисаха 6,75 милиарда лева за година

Близо 10 милиарда лева растеж за година

Депозитите в банките набъбнаха с 9,8 милиарда лева за година по време на пандемията.

Банките понижават лихвите по депозитите, а някои даже преустановяват приемането на влогове на жители, тъй като са цялостни с пари. За година общата сума на депозитите на жители и компании е повишена с близо 9,8 милиарда лева и към края на април е 95,6 милиарда лева, демонстрират данните на Българска народна банка.

Сред аргументите за това е пандемията. В изискванията на рецесия доста хора ограничиха екскурзиите в чужбина, покупките на коли и първокласни движимости. Редица компании пък стопираха вложенията си поради несигурността по какъв начин ще се развие пазарът. В резултат доста хора и търговски сдружения натрупаха огромни суми в банките. За година спестяванията на семействата са нарастнали с 6,75 милиарда лева, а влоговете на компаниите са се нараснали с 3,2 милиарда лева

От данните на Българска народна банка излиза наяве, че най-бързо нарастват огромните депозити на жители със суми над 1 млн. лева в тях. В края на март депозитите на жители със суми над 1 млн. лева в тях са 1154 броя, а общият размер на наличната сума в тях е 3,17 милиарда лева За година, по време на пандемията, броят на депозитите на милионери нараства с 22,5%, а общата сума в тези влогове се усилва близо 35%.

На второ място по растеж са депозитите на жители със суми сред 200 хиляди и 500 хиляди лева За година броят им нараства с над 22% и надминава 14 хиляди, а общата сума в тях се усилва с 22,5% до 3,91 милиарда лева На трето място също са огромни депозити - тези със суми сред 500 хиляди и 1 млн. лева За година броят им и общата сума в тях се усилват с над 14%. При по-малките депозити също има нарастване, като колкото по-малки са сумите във влоговете на жители, толкоз по-малък е растежът на спестените пари в годината на пандемия. При най-малките влогове със суми до 2500 лева даже има спад.

Автор:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР