Съветът по общи въпроси на Европейския съюз ще заседава във

...
Съветът по общи въпроси на Европейския съюз ще заседава във
Коментари Харесай

Ключова среща на ЕС за Северна Македония

Съветът по общи въпроси на Европейския съюз ще заседава във вторник и министрите по европейските въпроси на страните от блока би трябвало да вземат решение за провеждането на първата междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания.

Северна Македония, както и Албания, чакат 2018 година, с цел да стартират публично тези договаряния с Европейски Съюз, за които в този момент и двете страни са изпълнили всички условия, а в Европейски Съюз е въведена нова методология на договаряния, по искане на Франция. Единственото затруднение е българското несъгласие. 

Сигналите от София обаче не дават доста вяра. Дипломатическите контакти сред Лисабон и София се ускориха през последните седмици, а Португалия показа съответно предложение и на двете страни, което би трябвало да послужи като компромисно решение за България да отстрани блокадата си.

При визитата си в София на 17 юни министър председателят Зоран Заев бе убеден от премиера и президента - Стефан Янев и Румен Радев, че страната ни поддържа европейската вероятност на Скопие, само че има още работа за изчистване на споровете.

" Изискват се регулярни контакти, разговор и съдействие. За страдание, през последните години тези връзки попаднаха в задънена улица, разговорът беше замразен, а това несъмнено се отрази и на вероятността на вашата страна за начало на договаряния за участие в Европейски Съюз. До известна степен това се дължи на обстоятелството, че договорът, който подписахте  с предходното българско държавно управление нямаше съответни обвързващи условия периоди ", разяснява тогава президентът Радев.

" Вие сте умел политик и знаете, че в интервал на предизборна акция от време на време партиите могат да обещаят повече, в сравнение с могат да реализират в следствие ”, сподели още Радев на Заев.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР