Министерството на здравеопазването предприема мерки за информиране на ромското население

...
Министерството на здравеопазването предприема мерки за информиране на ромското население
Коментари Харесай

МЗ започна кампания за ваксинацията на ромите, без финансови стимули

Министерството на опазването на здравето подхваща ограничения за информиране на ромското население по отношение на имунизацията против ковид. До момента към и под 10% от това население е ваксинирано. Това разгласи на брифинг зам.-министър Александър Златанов след среща с представители на здравните посредници, на която е разисквана ниската имунизация измежду ромското население и предприемане на съответни стъпки в решаването на казуса.

Изводите са, че към момента съществуват легенди за чипиране с имунизациите против ковид измежду това население. Хората са уплашени, имат неверна визия, опасяват се от странични последици.

Ще има мобилни кабинети и посредници ще осведомят ромите за изгодите от имунизациите.

Първата стъпка е за информиране на тези хора с вярна информация за изгодите от имунизациите. Това ще става посредством мобилни кабинети и посредници - хората, които те почитат и са престижи измежду тях, хора от шоубизнеса, на които те подражават, духовниците, които проповядват.

Второто нещо е да се направи имунизацията за тях безпроблемна. Да знаят, че могат да се ваксинират във краткотрайните имунизационни пунктове или при персоналните им лекари . На хората, които са здравно неосигурени, няма да им коства нищо визитата при персонален доктор за приемане на доза ваксина, безапелационен е зам.-министърът.

Това ще важи за цялата страна, като посредниците са почнали работа още през днешния ден.

На интервал от 10 дни ще се вършат повторни срещи, на които ще се преглежда резултата от дейностите.

" Прилагането на имунизациите за цялото население би трябвало да е еднообразно и заслужено, и никакви специфични условия за никого. Освен това че подсигуряваме съвсем всички ваксини, утвърдени от Европейска комисия, подсигуряваме използването им безвредно за хората и гратис за тези, които не са обезпечени ", сподели Златанов.

Не се планува финансово стимулиране за използване на дози ваксини нито измежду българското, нито измежду ромското население - посочи зам.-министърът.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР