Изследването е проведено в периода 11 -18 юни 2021 г.

...
Коментари Харесай

"Тренд": Минимална преднина на ГЕРБ три седмици преди изборите

Изследването е извършено в интервала 11 -18 юни 2021 година от " Тренд " по поръчка на в. " 24 часа ". То е правено измежду 1003 пълнолетни жители по метода на директното полустандартизирано изявление " лице в лице ".
По-малко от три седмици преди предварителните парламентарни избори ГЕРБ резервира минимална преднина от към % и половина пред " ИТН " на Слави Трифонов, а идващото Народно заседание се чака да е сходно на малко просъществувалото 45-о Народно събрание, като още веднъж се чака шест обединения да минат бариерата от 4% от гласовете, а още една е под въпрос. Това демонстрира изследване на организация " Тренд " за в. " 24 часа ", извършено в интервала 11-18 юни. То също по този начин предвижда относително ниска изборна интензивност от 48%.

" Тренд " е третата по- огромна организация, която разгласява електорални настройки за вота на 11 юли след и, като проучванията в доста връзки са близки - всички те предвиждат фрагментиран парламент с най-малко шест обединения. Има обаче и известни разлики - главно при борбата за четвъртото място сред Движение за права и свободи и " Демократична България ", изборната интензивност и отношението към служебния кабинет.
В рамките на грешката
Моментната фотография на настройките измежду гласуващите сочи, че ГЕРБ към момента задържа първото място (21.7%), макар отчетливата ерозия на резултата им, който спада с няколко % спрямо постоянните избори през април. При " ИТН " организацията записва лек растеж (до 20.2%) и в последна сметка разликата сред двете обединения е в границите на така наречен социологическа неточност.

Социалистите остават твърдо на трета позиция с 16.1% - на сериозна отдалеченост, както от втория, по този начин и от четвъртия. Четвъртата позиция съгласно " Тренд " е непредсказуема, поради изключително околните резултати на " Демократична България " (11.2%) и Движение за права и свободи (10.9%). Тук социолозите прецизират, че изследванията се вършат само на територията на България и мобилизацията от чужбина евентуално ще бъде решителен фактор за четвъртото място на идните избори.

Формацията към Мая Манолова набира 5% и най-вероятно също ще попадне в Народното събрание, а новообединените " Патриоти " са доста покрай парламентарната преграда с 3.9%. С най-хубави резултати, само че въпреки всичко под прага за влизане остават " Възраждане " на Костадин Костадинов, " Българско лято " на Васил Божков и " Ляв съюз за чиста и свята република " на Жан Виденов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР