Изкуственият интелект е заплаха и за обикновените работници, и за

...
Изкуственият интелект е заплаха и за обикновените работници, и за
Коментари Харесай

Изкуственият интелект прави работниците по-бедни


Изкуственият разсъдък е опасност и за елементарните служащи, и за офис чиновниците
(снимка: CC0 Public Domain)

Изкуственият разсъдък (ИИ) се трансформира в една от главните аргументи за спада в заплатите на служащите. В отчет на Националното бюро за стопански проучвания на Съединени американски щати (NBER), обхващащ интервала от 1980 до 2020 година в това число, се споделя, че ИИ, роботизацията и автоматизацията в доста сфери на човешката активност въздействат негативно върху неравенството в приходите на популацията.

Експертите на настояват, че актуалните технологии са довели до понижаване на заплатите на служащите. Това визира хората с ненапълно учебно обучение. Заплатите им са спаднали с 15% през последните 40 години. В същото време заплатите на хората с висше обучение демонстрират постоянен напредък през всичките тези години.

На спада в заплатите на служащите заради индустриална автоматизация се дължат 50-70% от случаите на промени в структурата на заплатите в Съединени американски щати за интервала 1980-2020 година, съгласно отчета на NBER.

Кой е нападнат

Според NBER, изкуственият разсъдък не е единствено опасност за елементарните служащи. Ако основните изпълнителни шефове най-често заменят служащите с роботи или, както се споделя в отчета, „ съоръжение с цифрово ръководство ”, то офис чиновниците ги чака друга високотехнологична замяна.

Роботите към момента не могат изцяло да заместят офис чиновниците. Специализираният програмен продукт обаче прави това. В резултат задания, които преди са били решавани от един или различен чиновник, в този момент постоянно попадат на виртуалните рамене на профилиран програмен продукт.

показва като образец чиновниците в прът центъра. Ако по-рано потребителят се е обръщал към тях да разрешат казуса му, в този момент чат ботът е подготвен да отговори на всички въпроси.

Шофьори на камиони и таксита, касиери, търговци на дребно и хора, работещи в индустриални предприятия и заводи, също ще бъдат сменени от технологии – те бързо ще отстранен потребността от нискоквалифицирани служащи.

Но развиването на изкуствения разсъдък ще направи даже софтуерните инженери по-малко търсени. Според създателя на Twitter Джак Дорси, изкуственият разсъдък скоро ще се научи самичък да написа стратегии. Това ще сложи някои начинаещи програмисти в мъчно състояние.

Мрачни прогнози

През октомври 2020 година (WEF) разгласява прогноза, съгласно която 85 милиона работни места ще изчезнат в света в обозримо бъдеще под въздействие на дигитализацията и роботизацията. Това ще се случи до 2025 година Експертите от WEF са сигурни, че ще продължат да се основават нови работни места, само че те няма да са задоволителни за всички.
още по тематиката
Анализатори от консултантската компания PriceWaterhouseCoopers имат вяра, че изкуственият разсъдък, роботиката и други форми на умна автоматизация могат да донесат големи стопански изгоди по целия свят. Те имат капацитет да прибавят 15 трилиона $ за международния Брутният вътрешен продукт до 2030 година

В същото време анализаторите настояват, че всичко това ще коства скъпо на човечеството във връзка с уволнения, съкращения и иден дефицит на работни места.

Според отчет на Wells Fargo, банковата роботика ще редуцира 200 000 работни места през идващите 10 години. Това към този момент се отразява отрицателно на високоплатените експерти от Уолстрийт, в това число търговци на акции и облигации. Това са хора, които преди са работили в капиталови банки и са търгували скъпи бумаги за своите банки, клиенти и себе си. Професията беше доста доходна, до момента в който логаритмите, софтуерът и стратегиите за количествена търговия не нарушиха бизнеса и не направиха техните умения ненужни.

Кой ще оцелее при автоматизацията

Експертите от WEF са уверени, че въвеждането на AI и други технологии ще докара до увеличение на търсенето на експерти в необятен набор от специалности. Според тях, най-търсени ще бъдат анализаторите на данни, учените, експертите по изкуствен интелект и машинно образование, автоматизация на процесите, осведомителна сигурност и програмен продукт.

WEF също предвижда, че търсенето на позиции, които изискват човешки умения, ще нараства. Ще се търсят сериозно мислене, разбор, дарба за решение на проблеми и предпочитание за интензивно учене. В същото време „ меките ” умения – като резистентност на стрес и еластичност – ще бъдат не по-малко ценени.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР