Трета банка у нас спира да предлага срочни депозити, след

...
Трета банка у нас спира да предлага срочни депозити, след
Коментари Харесай

Трета банка у нас спира срочните депозити

Трета банка у нас стопира да предлага срочни депозити, откакто Пощенска банка заяви, че от 3 август прекратява тази услуга. От банката не показват повече детайлности за някаква опция за клиентите си с депозитни сметки. Подобно на Банка ДСК и Уникредит Булбанк, които първи отстраниха депозитите, може да се чака, че спестяванията ще бъдат преоформени в разплащателни или спестовни сметки. Както е известно, по тези сметки се начислява месечна такса за обслужване, която е най-малко 2,50 лева Така спестяванията бързо стартират да се топят на фона на нулевите лихви и инфлацията. Отделно банките всеобщо събират такси за внасяне и изтегляне на суми по разплащателни и спестовни сметки - такси, които през последната година-две непрекъснато порастват.

Заедно с премахването на депозитите от началото на август Пощенска банка афишира, че от 31 юли вкарва месечна " такса за предпазване на парични средства " по разплащателни и спестовни левови и еврови сметки за всеки ден, в който общото салдо по всички сметки на един клиент надвишава 400 000 левова равноценност. На този стадий останалите банки не престават да поддържат депозитни сметки, а някои даже към момента ги олихвяват, въпреки и с проценти, клонящи към нула. Трябва обаче доста да се внимава за такси и комисиони, които изцяло обезсмислят депозитите. Алианц Банк да вземем за пример дава рента от 0,02% за тримесечни депозити, 0,05% за шестмесечни и 0,1% за едногодишни депозити, само че прибира 10 лева при разкриване на депозит до 100 хиляди лева и още 10 лева на всеки падеж. За по-големи суми тези такси стигат до 50 лева.

Райфайзен банк, която предлага депозити само със срочност 2 и 3 години с рента 0,01%, таксува с 0,6% клиентите, в случай че теглят пари на падеж, без преди този момент да са предизвестили банката. От 1 юли тази банка подвигна месечната такса по разплащателните сметки на 4 лева Освен това тегленето на пари в брой от разплащателни, спестовни или специфични сметки и депозити преди падежа към този момент ще се таксува с най-малко 5 лева, а за по-големи суми - плюс още 0,6%. Банка ДСК от 1 юли подвига с 1 лев таксата на суми до 3000 лева При внасяне на по-големи суми таксата е най-малко 3 лева плюс 0,2% за горницата над 3000 лева Освен това за всяка транзакция таксата за изтегляне на суми до 3000 лева към този момент ще е най-малко 5 лева при настоящи 4,50 лева ОББ, която сега не таксува внасянето на пари в брой, предизвестява, че от 1 август към този момент ще събира 1 лева за суми до 3000 лева Така, без да са въведени публично негативни лихви, хората на процедура заплащат, с цел да държат парите си в банка.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР