В опит да насърчат енергийния преход в глобален план, фондациите

...
В опит да насърчат енергийния преход в глобален план, фондациите
Коментари Харесай

Фондации ИКЕА и Рокфелер даряват 1 млрд. долара за чиста енергия

В опит да насърчат енергийния преход в световен проект, фондациите на " ИКЕА " и на Рокфелер оповестиха на 21 юни, че всяка от тях ще подари по 500 млн. щ. $ в поддръжка на плановете за генериране на възобновима сила в разрастващите се страни.

Грубо 2.8 милиарда поданици на планетата нямат достъп до надеждно електрозахранване, по данни на Организация на обединените нации. Двете благотворителни дружества пресмятат, че предоставените средства ще обезпечат сила за един милиард от тях през идното десетилетие. Нещо повече, защото партньорството на донорите е ориентирано към общности, които ще разчитат на изкопаеми горива за енергийно генериране сега или в бъдеще, те чакат и редукция на въглеродните емисии с 1 милиарда тона. Фондациите осведомят, че парите им ще се разпределят посредством трета обществена благотворителна организация, което ще помогне да се усили кредитирането посредством частни корпорации и интернационалните организации за развиване.

Съобщението за дарението се появява в миг когато богатите страни са подложени на натоварен напън да изпълнят уговорката си за финансиране на инициативи, ориентирани към запазване на околната среда. Още през 2009-а те дадоха обещание да активизират по 100 милиарда $ годишно до 2020-а, с цел да оказват помощ на развиващия се свят да се оправи с най-лошите последици от измененията на климата и да влагат в зелени технологии. Но на срещата на Г-7 през предходната седмица задължението за постигане на това капиталово ниво беше просто препотвърден, макар че трябваше да е реалност още през предходната година. През 2018-а действителната инвестиция съумя да доближи 78.9 милиарда $ - под контрактуваните 100 милиарда $, сочат последните данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Въпросът кой ще заплаща за оправянето с смяната на климата е извънредно значим за преодоляване на покачването на температурата на планетата ни. Бедните страни упорстват за финансиране, с цел да осъществят упоритостите си да лимитират въглеродните излъчвания и да влагат в технологии, заместващи изкопаемите горива. Инвестиционното разделяне се задълбочи по време на пандемията от ковид когато богатите народи похарчиха трилиони долари за възобновяване си от болестта, до момента в който бедните се борят за оцеляване

Китай влага стремително в генерирането на сила в разрастващите се страни към този момент повече от десетилетие. Само през 2019-а и 2020-а - интервал на анемична интензивност поради разпространяването на COVID-19 - Пекин е напомпал над 20 милиарда $ за енергийни планове в по-бедни страни, сочи информация, събрана от Американския предприемачески институт. Те включват рандеман на сила от въглища и от възобновими източници от слънчеви панели, хидро и атомни централи, както и вложения в мрежи за електроразпределение. 

Ако богатите страни изпълнят обещанието си за годишни вложения от по 100 милиарда $, те евентуално ще са под формата на композиция от обществено и частно финансиране, разясняват специалисти. И благотворителните организации могат да изиграят значима роля за " развързването " на пазара като обезпечават капитал за самостоятелни планове - мостри, потвърдили своята жизненост.

Именно такава е концепцията на партньорството сред фондациите на " ИКЕА " и Рокфелер. Защото това е рисков капитал, който може да стимулира и други субекти да вложат пари за разширение на обсега на деяние на плановете. Например, благотворителната организация на Рокфелер финансира 10 години 200 микро-соларни мрежи за зареждане на отдалечени села в Индия. И откакто те са потвърдили, че работят сполучливо, индийската енергийна компания " Тата пауър " се е съгласила да разшири плана до 10 хиляди системи.  " ИКЕА " също е правила сходни вложения в предишното, само че двете фондации се надяват, че като обединят силите си, ще съумеят да привлекат в допълнение милиарди долари за по-мащабно енергийно покритие.  

Партньорите настояват, че имат лист от подготвени работни планове за Индия, Африка и Латинска Америка. Фондацията на Рокфелер пък към този момент е подписала задължения за развиване с Международната финансова корпорация и с Американската банка за развиване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР