„ВЪЛШЕБНАТА ФЛЕЙТА“ 22 юни, 2021, 21.00. Премиера на Опера в

...
„ВЪЛШЕБНАТА ФЛЕЙТА“ 22 юни, 2021, 21.00. Премиера на Опера в
Коментари Харесай

Румънският режисьор Антониу Замфир поставя Вълшебната Флейта за „Опера в Летния театър – Варна 2021“ и ММФ „Варненско лято“

„ ВЪЛШЕБНАТА ФЛЕЙТА “ 22 юни, 2021, 21.00. Премиера на Опера в Летния спектакъл и ММФ „ Варненско лято “

"Вълшебната флейта " от Моцарт e една забележителна режисура на диригента Христо Христов и режисьора от Опера Крайова в Румъния Антониу Замфир. Прочитът впечатлява с огромния режисьорски план, костюмите и сценографията на Ася Стоименова, атрактивно доразвита с мултимедията на Elektrick.me, както и с артистичните превъплъщения на Ирина Жекова и Александър Баранов в основните функции на Памина и Тамино, също и на останалите участници.

Последната си опера „ Вълшебната флейта” Моцарт написа по сюжета на приказната поема „ Лулу, или Вълшебната флейта” в книгата на Виланд „ Джинистан”. Премиерата във „ Freihaus Theater” край Виена на 30.09.1791 година, под диригентската палка на самия Моцарт, жъне нечуван триумф. Една година по-късно към този момент се играе 100-тното зрелище, само че Моцарт не го доживява.

Вдъхновена от философията на Просвещението и вярата в човешкия разсъдък, „ Вълшебната флейта” е наситена и с масонска символика - Моцарт и либретистът Шиканедер са били масони. Историята пресъздава пътя, който човечеството изминава в търсене на познанието - от хаоса, през суеверието, до разсъдъка, като крайната цел е да се трансформира „ Земята – във небесно царство, а смъртните – в богоподобни”. Неслучайно този куплет се повтаря във финала и на двете дейности. Най-известните елементи от операта, построена като Singspiel, с говорни разговори и пеене, са дуетът на Папагено и Папагена - в спектакъла в осъществяване на Иво Йорданов и Лилия Илиева -, и арията на Царицата на нощта. През 1977 година тази божествена песен за колоратурен сопран излетява на борда на галактическия уред Voyager, като обръщение към други цивилизации във всемира. Зрителите ще я чуят в осъществяване на превъзходната Мариана Буликану от Оперния спектакъл в Крайова.

Според диригент-постановчика Христо Христов, „ Вълшебната флейта “ визира най-много казуса за вътрешната независимост на индивида. Важно е по какъв начин се отнасяш към тази независимост и какво правиш с нея. Свободата е висша полезност, която човек би трябвало да заслужи и да използва добре. “ „ Изкуството ни учи по какъв начин да мислим сериозно, с цел да променим живота си. Точно това реализира „ Вълшебната флейта “ - тръгвайки от приказка с фантастични герои, тя се трансформира в изключителна алегория за човешкия живот и етичните полезности “, обобщава режисьорът Антониу Замфир.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР