На днешния ден можем да си спомним за американския икономист

...
На днешния ден можем да си спомним за американския икономист
Коментари Харесай

Уилям Викри с Нобел за изследвания на пазарите при несиметрична информация

На днешния ден можем да си спомним за американския икономист с канадски корени  Уилям Викри (William Vickrey). Той е роден на 21 юни 1914 година във Виктория (Victoria) - град в Югозападна Канада, столица на провинция Британска Колумбия. Градът е ситуиран в южния завършек на остров Ванкувър, на брега на протока Хуан де Фука.

За своите проучвания на тласъците в условия на непълна или несиметрична информация, през 1996 година той получава, дружно с Джеймс Мирлийс, Наградата за стопански науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел. Викри е единственият Нобелов лауреат, роден в Британска Колумбия. 

Викрей умира три дни след оповестяването на премията и тя му е връчена посмъртно. Неговият сътрудник от Колумбийския университет Клемент Роуъл Харис приема посмъртно премията от негово име. Има единствено три други случая, при които Нобеловата премия е връчена посмъртно.

Уилям Викри вкарва и концепцията за цена на задръстването - ценообразуването на пътищата и други услуги би трябвало да бъде такова, че потребителите и вложителите да съобразят държанието си с това, че услугата се употребява с цялостен потенциал, а към момента има търсене. Тази доктрина по-късно е отчасти осъществена от общината на град Лондон.

Уилям Викри дава името си на така наречения Викри-търг. При този закрит търг спечелилия е този, който е наддал най-вече, само че заплаща втората по височина цена. Важното е, че при този формат за участниците е доминантна тактика, в случай че наддават своята същинска оптималната подготвеност на заплащане. Викри е първият, който употребява инструментите на теорията на играта, за да изясни динамичността на търговете.

Уилям Викри е умрял на 11 октомври 1996 година в Харисън (Harrison) - град в Уестчестър, щат Ню Йорк. Разположен е на брега на протока Лонг Айлънд, на 30 км североизточно от центъра на град Ню Йорк.

Икономистът  Джеймс Алигзандър Мирлийс  (James Alexander Mirrlees) е работил в региона на тласъците при осведомителната асиметрия.

В стопанската система и договорната теория  осведомителната асиметрия  се занимава с проучването на решения при транзакции, когато едната страна има повече или по-добра информация, в сравнение с другата. Това основава липса на баланс на силата при транзакции, което пък може от време на време да докара до " деформиране " на транзакцията. 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР