С лед трагедията край Шабла жената на загиналия пилот на

...
С лед трагедията край Шабла жената на загиналия пилот на
Коментари Харесай

Какво разказа жената на загиналия пилот - майор Валентин Терзиев

С лед нещастието край Шабла дамата на починалия водач на МиГ 29 - майор Валентин Терзиев избра да се довери на екип на, с цел да опише своята версия за случилото се в нощта на 9 юни. И повдигна редица тежки въпроси - за отговорността към човешкия живот и сигурността по време на учението.

На 9-ти юни, тъкмо 43 минути след среднощ самолетът на майор Терзиев изчезва от радарите.

"Във въпросната нощ трябваше да се правят нощни стрелби. Към 2-3 ч. часа трябваше да се прибере. Аз станах рано - към 5 ч., и видях, че го няма. Малко се ядосах, че най-малко един SMS не е изпратил ", споделя Димитрина Попова.

"Наш общ другар ми изпрати известие: "Наред ли е всичко? Вальо прибра ли се? " Изтръпнах, тъй като отговорът ми е – не, не се прибра, само че за какво някой пита толкоз рано сутринта тъкмо за Вальо ", спомня си дамата на починалия водач.

И добавя: "Телефонът ми към този момент звънеше. Генерал Русев, командирът му, към този момент е бил у дома... Те ми звъняха от у дома, с цел да ми кажат че е паднал със самолета... При рухване в 1 часа през нощта и съобщаване сутринта в 9 часа - това са 8 часа. Не знам човек с какви физически благоприятни условия би трябвало да е, с цел да оцелее от 1 до 8 даже с катапулт. Аз просто знаех, че Валентин Терзиев си е отлетял в облаците ".

Днес Димитрина споделя, че не ѝ остава нищо друго с изключение на да одобри случилото се. Но не с примирие, споделя тя. А с търсене. На истината, обстоятелствата и виновните за случилото се. И с цел да стигне до тях през последните дни дамата на майор Терзиев разговаряла с десетки негови някогашни и сегашни сътрудници. И има своя версия.

"Още при самото стартиране целта е пусната под 5000 метра - дори по-ниско. Информацията изначало е изтекла, след това им е било неразрешено в „ Граф Игнатиево”. Тук е малшансът, че се е оказала целта дефектна. Скъсал се е парашутът и тя е падала доста бързо. Той е бил заставен да завиши скоростта... Според мен той е снишен прекомерно ниско, гонейки задачата. Тук виждам една неточност на управителен пост... ", споделя Димитрина Попова.

По думите ѝ майор Терзиев е бил спокоен, съобщавайки, че задачата е изумена. ”Излизам от атака”. След това е липсващ от радара. За да изчезнеш незабавно - моето пояснение е, че незабавно по-късно си се разбил”, показва тя.

Димитрина не изключва опцията за пилотска неточност. Но в последните секунди на последния полет на майор Терзиев.

"Този водач е воден - смисъл от някой пост. През цялото време поддържа връзка с този, който го насочва... Докарали са го, за мен, до подобен излаз. И са разчитали най-после, че той за 5 секунди ще се оправи и ще обърне самолета. Завършекът на задачата може и да е пилотска неточност. Излез и кажи кой ръководеше полета, по кое време излетя? Това е обучение. Не е загадка. Когато всичко ти е било изправно и ти си си изпълнявал отговорностите и някой те е управлявал, виждайки, че не се получават нещата, а ти да си гониш задачата до дъно, дори да не кажа напряко, че си е съзнателно убийство”, споделя дамата на починалия водач.

Сега фамилията на водача споделя, че ще търси истината до дъно. Жената на майор Терзиев повдига още доста въпроси – за сигурността и подготовката на водачите. И за отговорността на институциите. По тези тематики Димитрина Попова има още какво да каже.

Цялото изявление може да видите на следващия ден в „ Здравей, България”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР