В понеделник агенциите на ЕС за защита на данните призоваха

...
В понеделник агенциите на ЕС за защита на данните призоваха
Коментари Харесай

Призовават за забрана в ЕС на системите за лицево разпознаване

В понеделник организациите на Европейски Съюз за отбрана на данните приканиха за безапелационна възбрана за потребление на изкуствен интелект (AI) за идентифициране на хората на публични места, като показаха " извънредно високия " риск за неприкосновеността на персоналния живот, съобщи Агенция Франс Прес.

В необвързващо мнение двете институции приканиха за „ обща възбрана “ на практиката, която да включва „ различаване на лица, походка, пръстови отпечатъци, ДНК, глас, натискане на клавиши и други биометрични или поведенчески сигнали, във всеки подтекст “.

Подобни практики „ пречат на главните права и свободи дотам, че могат да слагат под въпрос същността на тези права и свободи “, споделиха ръководителите на Европейския съвет за отбрана на данните и Европейския контролен орган по отбрана на данните, съобщи БНР.

" Забраната ще включва всяка система, учредена на изкуствен интелект, коятоо би " категоризирала индивидите в клъстери въз основа на етническа принадлежност, пол, политическа или полова ориентировка ", се споделя в изказването.

Становището е предопределено за Европейската комисия. През април изпълнителният орган на Европейски Съюз показа предложение за контролиране на изкуствения разсъдък, което не стига до цялостната възбрана за потребление на технологията за обществена идентификация.

Планът на комисията включва специфични изключения за разрешаване на потреблението на всеобщо различаване на лица в случаи като търсене на изчезнало дете, попречване на опасност от гнет или следене на някого, обвинен в тежко закононарушение.

Брюксел се надява първият по рода си законодателен пакет за изкуствен интелект да помогне на Европа да догони Съединени американски щати и Китай в бранш, който обгръща от различаване на глас до обезпечаване и правоприлагане.

В изказване комисията съобщи, че е взела под внимание мнението, само че се придържа към предлагането, което " обезпечава задоволителна отбрана и лимитира потреблението на тези системи до строго нужния най-малко ". Предложението е в развой на договаряния в Европейския парламент и измежду 27-те държави-членки.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР