Само преди седмица излязоха публичните отчети на държавните енергийни дружества

...
Само преди седмица излязоха публичните отчети на държавните енергийни дружества
Коментари Харесай

Над 10 млрд. лева липсват в енергетиката

Само преди седмица излязоха обществените доклади на държавните енергийни сдружения и всеки може да види, че обстановката е тежка. Структурните проблеми не са решавани, а са отлагани и по този метод системата е сложена на ръба. Това сподели пред БТВ зам.-министърът на енергетиката Александър Николов.

" Като вземем поради, че е изразходван голям финансов запас за планове без визия, като се прибавят планове, които не са задоволително ефикасни, като " Балкански поток ", като се добави Столична община с " Топлофикация ", неналичието на визия с Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 "  и цените на въглеродни излъчвания, това води до кумулативен резултат от над 10 милиарда лв.. Ако тези пари са употребявани по ефикасен метод, биха довели до облага от над 700 млн. лв. годишно, а ние сме на загуба. Загубата и задлъжнялостта се задълбочава. Имаме финален късмет за преструктуриране на бранша ", съобщи Николов.

Според него България може да тръгне в вярна посока. " Това се опитваме да създадем с Плана за възобновяване и резистентност. Средствата, които ще влязат от Европейския съюз, би трябвало да се изразходят доста рационално. Това е единственият късмет да има дълготрайна стабилизация на бранша ", уточни зам.-енергийният министър.

" Можем да подготвим ясна визия за това в каква посока би трябвало да се върви. От всички сдружения сме поискали проекти за актуализация. За интерконектора с Гърция има определен подизпълнител. Изпратили сме му ясната визия на Министерството на енергетиката, че спомагателни забавяния няма да бъдат толерирани. Очакваме в средата на 2022 година интерконекторът да работи интензивно ", сподели още Александър Николов.

По думите му процедурата за плана АЕЦ " Белене " е замразена. " Какво ще се случва отсега нататък, зависи от постоянно държавно управление. Според мен в дълготраен проект би трябвало да се мисли по какъв начин загубите могат да бъдат минимизирани и по какъв начин да може да бъде употребявано наличното съоръжение ", означи Николов.

По думите му планът " Балкански поток " самичък по себе си като стратегическа визия е верен. Той добави, че не утвърждава метода на осъществяването на плана и неяснотата по кое време ще бъдат изплатени вложените вложения в размер на 3 милиарда лв.. " Резултатите, които се получават сега, не дават отговор на заложените в началото. Вложените 3 милиарда лв. ще се изплатят след най-малко 20 години. Изпълнението на плана е можело да е надалеч по-ефективно. Частен вложител не би взел сходно решение ", подчерта Александър Николов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР