Повече от половината българи (56%) през последната година от мандата

...
Повече от половината българи (56%) през последната година от мандата
Коментари Харесай

Повече от половината българи смятат, че Борисов е корумпиран и се боят да докладват за корупция

Повече от половината българи (56%) през последната година от мандата на третото държавно управление на Борисов са считали, че министър председателят и хора от персоналния му кабинет вземат участие в корупция. За депутатите това мислят две трети от хората.

65% от българите споделят, че се притесняват да оповестят на органите на реда за случаи на корупция. Всеки пети (19%) признава, че е плащал подкуп под някаква форма.

Това демонстрират подробните данни от социологическо изследване по поръчка на " Трансперънси интернешънъл ", публикувани през предходната седмица с Глобалния барометър на корупцията в Европейския съюз, оповестява Дневник. В България то е извършено от TNS BBSS сред 13 октомври и 6 декември 2020 година измежду 3000 души.

79% от участвалите в анкетата са споделили, че нямат доверие на управляващите - държавното управление, политици, чиновници в обществените институции или в каквато и да е организация. Тези, които са споделили, че им нямат никакво доверие, са 43%.

Запитани дали чиновници на държавното управление са корумпирани, с " съвсем всички " дават отговор 49%, а с " някои/никой " - 41%.

Едно от обясненията за какво хората в България се опасяват да оповестяват за корупция е оценката им за съда и полицията. В допитването 40% са споделили, че всички магистрати са корумпирани. Малко по-добре е в полицията - 34% от далите отговор на въпросите споделят, че тя е тотално корумпирана, а 58% позволяват, че има някои корумпирани служители на реда.

Анкетата е извършена единствено 6 месеца преди изборите на 4 април. България остава на едно от челните места по " чувството за корупция " измежду жителите спрямо останалите страни членки на Европейски Съюз.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР