ЦИК ще възложи обществена поръчка за доставка на още 1637

...
Коментари Харесай

ЦИК ще поръча още 1637 машини за гласуване от "Смартматик" чрез "Информационно обслужване"

ЦИК ще разпореди социална поръчка за доставка на още 1637 машини за гласоподаване " Смартматик " посредством договаряне без авансово съобщение на държавното сдружение " Информационно обслужване ", реши на съвещание през днешния ден комисията. Поръчката, договорът за която непосредствено ще бъде връчен на държавното сдружение заради незабавната потребност от машини преди частичните локални избори на 27 юни и изборите за народни представители на 11 юли, е с оптималната стойност от 8 923 400 лева без Данък добавена стойност и включва доставката на машините от Амстердам, както и 19 500 смарткарти и " образование, документи и процедури за специалисти-разработчици за придобиване на дарба за самостоятелно ръководство и модифициране на софтуера за всевъзможен тип избори ", написа в решението на ЦИК.
Посредници за " Смартматик "
Още предходната седмица стана ясно, че ЦИК договаря непосредствено с производителя на машините за гласоподаване " Смартматик " и че могат да бъдат обезпечени над 1500 машини, които от комисията смятат за нужни за гладкото протичане на изборите над към този момент наличните 9600. Според източници от ЦИК е станало ясно, че от интернационалната компания нямат чисто техническа подготвеност да покрият условията за пряк контракт по социална поръчка в България заради липса на посланичество и банкова сметка в страната.

Тук идва " Информационно обслужване " - държавното сдружение също е оторизиран представител на " Смартматик " и в случай че се съгласи да подпише контракт с ЦИК след днешното решение, ще обезпечи доставката на 1637 неотдавна създадени машини, които сега се намират на склад в Амстердам. Според представителя на ЦИК Росица Матева, представена от Българска национална телевизия, договарянията с " Информационно обслужване " са планувани още за на следващия ден и в случай че са сполучливи и се подпише контракт, машините за гласоподаване могат да стигнат в страната още в края на седмицата. На въпрос на " Капитал " от управлението на " Информационно обслужване " към този момент отхвърлят коментар какви условия ще има държавното сдружение в договарянията с ЦИК.

По време на днешното съвещание членовете на ЦИК, издигнати от ГЕРБ, са дали своят вот срещу решението с причините, че не ползват вярната процедура за социална поръчка, както и че надвишават първичната оптималната стойност на поръчката от 6.5 млн. лева, която ЦИК беше определила при прекратените към този момент договаряния със " Сиела Норма " за доставка на спомагателни машини, заяви " Сега ".
Разделени отговорности
Договорът с държавното сдружение би бил само за доставка на машините, защото " Информационно обслужване " обработва изборните резултати и не желае да бъде и на входа и на изхода на изборния развой.

Логистиката и софтуерното обезпечаване на всички машини за гласоподаване на частичните локални избори в края на юни и за изборите на народни представители на 11 юли ще се извърши от " Сиела Норма " откакто ЦИК подписа контракт с частната компания на стойност 4.35 млн. лева без Данък добавена стойност на 18 юни. По този метод " Информационно обслужване " в действителност би било единствено медиатор по доставката без функционалности в интервенциите за машините.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР