От седем месеца повечето инвеститори пеят една и съща приповдигната

...
Коментари Харесай

Пазарите се адаптират към промяната в тона на Федералния резерв

От седем месеца множеството вложители пеят една и съща приповдигната ария. След като Pfizer и BioNTech разгласиха сполучливите резултати от създаването на ваксина против COVID-19, методът да правиш пари на пазарите е да заложиш на бурното възобновяване на световната стопанска система. Всичко, което пандемията забрани - ваканции, вечеря на открито, извършване на покупки, още веднъж е позволено. Тази рефлационна политика увеличи цените на суровините, употребявани в строителството, като мед и дървесина, до рекордни равнища. Тя оскъпи акциите, изключително на фирмите, които бяха най-силно наранени от пандемията, като туристически оператори и търговците на дребно. Валутите на зараждащите стопански системи, които имат наклонност да печелят най-вече от усилването на световната стопанска система, нарастнаха по отношение на $ и еврото. Доходността по облигациите се увеличи редом с упованията за по-бърз напредък и по-висока инфлация.

Но това се промени на 16 юни, откакто Федералният запас, до неотдавна оптимист за американската инфлация, уточни, че може да мисли за повишение на лихвите, дълго закотвени на нула. Краткосрочните облигации и акциите поевтиняха, същото се случи със строителните първични материали. След тревожната седмица, някои вложители може да стартират тази задавайки си въпроса, дали не реагираха прекалено.

Ентусиазмът от последните няколко месеца се крепеше от елементи и на увереността, че Фед ще резервира същата, супер разхлабена парична политика. Последва тревогата, откакто ръководителят на Фед Джером Пауъл допусна, че банката може да обмисли стягане на политиката по-рано от авансово предстоящото. Фед увеличи своите инфлационни упования и даде знак за повдигане на лихвите два пъти през 2023 година Пауъл също по този начин разгласи, че Фед ще стартира разяснява по кое време за забави програмата си за изкупуване на активи от настоящите сега за 120 милиарда $ на месец.

Всяка нотка на подозрение беше разсеяна и два дни по-късно, когато ръководителят на Фед във Сейнт Луис - Джеймс Бълард, сподели пред CNBC, че първото покачване на лихвите може да е в късната 2022 година

Фед изглеждаше безучастен даже и когато сигналите за прегряване на американската стопанска система нямаше по какъв начин да бъдат подценени. Ключовата инфлация, която следи Централната банка - (Core PCE, която не включва енергийните цени и разноските за храна), скочи до 3% на годишна база през април. А общата годишна инфлация се увеличи от малко над 2% през април до 5% през май. Доказателствата за прегряване изобилстват - от горещия заможен пазар, през възходящите сметки, цените на газа и цените на Uber. Официалните представители на Фед настояват, че ускоряването на инфлацията е преходно и ще се изследва нейния резултат. Инвеститорите им повярваха.

Те обаче бяха сюрпризирани от смяната на тона. Много от трендовете, които преобладаваха пазарите след ноември отшумяват. Отразявайки вероятността за покачване на лихвите доходността по 2-годишните американски облигации скочи до 0.27% след 14 юни, когато беше 0.16%. Тази по 30-годишните облигации, които се одобряват, като знак за дълготрайните упования за растежа и инфлацията пада до 2.02% на 18 юни, при 2.21% преди срещата на Фед.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР