България повече от година се е борила с COVID-19, без

...
Коментари Харесай

Държавата се борила с COVID-19, без да знае точно колко души са го изкарали

България повече от година се е борила с COVID-19, без да знае тъкмо какъв брой души са се срещнали с вируса. Това удостовери служебния министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров по време на конференция. До края на идващия месец на сървър във ведомството ще бъде събрана и ще продължи да се събира цялата налична информация - проби, направени в частни лаборатории от началото на рецесията досега, информация от лекари и лечебни заведения, особено направени проби за антитела, както и информация за имунизирани. Те ще послужат на ведомството да получи ясна картина какъв % от популацията се е срещнало с вируса, има ли антитела и по какъв начин да продължи борбата с пандемията.

Кацаров заяви още, че с към 50 млн. лева средства от Европейски Съюз по Плана за възобновяване след коронавирус ще бъде финансирана покупката на 6 хеликоптера за Спешна помощ и градежа на 20 площадки в огромните лечебни заведения в страната.
Защо няма информация
България е една от страните в Европейски Съюз с най-ниско равнище на проби за ковид. Дотук тя е направила 445 хиляди PCR теста на глава от популацията, до момента в който - за съпоставяне - в прилежаща Гърция са създали 997 хиляди теста на глава от популацията. В началото на пандемията проби нямаше, по-късно те се правеха в стеснен кръг лаборатории и не бяха безвъзмездни. Държавата стартира да заплаща PCR-тестовете на лечебните заведения през лятото, а антигенните проби започнаха да се признават за диагностично средство едвам от началото на тази година. През цялото това време множеството жители бяха принудени да си заплащат тестванията сами в частни лаборатории, а резултатите от тях не бяха въвеждани в централизирана система.

Това с цялостна мощ важи за антигенните проби, тъй като единствено PCR се признаваше за публично средство за констатиране на вируса. Има и доста случаи на боледували вкъщи, чийто PCR също не е въведен в осведомителната система.

Изследванията в болница, за които заплаща НЗОК, и резултатите от тях са постъпили в осведомителната система. Съществуват, обаче, голям брой дублажи на едно ЕГН, в случай че жителят е правил повече от едно проучване, което е било позитивно. Има и голям брой жители, прекарали вируса, които са си правили антигенни проби, с цел да открият дали към момента имат имунитет и да се имунизират.

В последна сметка цялата тази систематизирана информация не е налична на едно място на никое място в здравното министерство. На този декор наподобява като безспорна тайнственост по какъв начин министерството до момента е управлявало рецесията, без да знае какво е равнището на постигнатия групов имунитет. и районната му плътност, да вземем за пример.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР