Крипто-миньорите ще се нуждаят от известно време да преместят машините

...
Крипто-миньорите ще се нуждаят от известно време да преместят машините
Коментари Харесай

Накъде отива „голямата биткойн миграция”


Крипто-миньорите ще се нуждаят от известно време да реалокират машините си отвън Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Китай от дълго време е дом на повече от половината от копачите на биткойн в света, само че в този момент Пекин желае да ги изгони – освен това допустимо най-скоро. Къде ще отидат? Източна Европа е една от опциите за тях.

През май държавното управление на Китай прикани за съществени ограничения против добива и търговията с биткойни, напомня. Този ход даде началото на развой, който в промишлеността е именуван „ огромната биткойн миграция ”. Няколко страни и района в разнообразни елементи на света се сочат като магнити за крипто-миньорите.

Преносим пазар

„ Копаенето ” на криптовалути е енергоемък развой, който по едно и също време основава нови „ монети ” и поддържа указател на всички транзакции на съществуващи цифрови токени. Китай е една от страните с най-евтино електричество. Но в този момент, когато локалното държавно управление даде знак, че въртящите бизнес с криптовалути не са добре пристигнали, те ще търсят други места, където имат условия за работа.

Една от най-хубавите характерности на криптовалутите е, че това е бизнес, изцяло агностичен откъм местоположението. Крипто-миньорите се нуждаят единствено от интернет връзка, за разлика от други промишлености, които би трябвало да са релативно покрай крайните си консуматори.

„ Хубавото при биткойните, което остава недооценено, е, че това е портативен пазар; можете да го насочите към източника на сила ”, споделя Стив Барбър, създател на Upstream Data – компания, която създава и доставя портативни решения за рандеман на петролни и газови уреди.

„ Предстои ни да забележим трагична смяна през идващите няколко месеца ”, предвижда Брандън Арванаги, по-рано инженер по сигурността в крипто-борсата Gemini. Бягството на „ миньорите ” към този момент е почнало. На ход е поетапно овакантяване на китайския пазар, споделя и Ник Картър – партньор-съосновател на Castle Island Ventures.

Разбира се, тази миграция няма да се случи мигновено. Сега „ миньорите ” ще имат потребност от известно време да реалокират машините си отвън Китай, да унищожават активите си и да основат съоръжения на друго място. А превозването на техника е муден развой, който в допълнение е комплициран от забавянето на цялата транспортна система като следствие от Covid.

Къде ще отидат?

Тъй като крипто-миньорите „ на едро ” се конкурират в, където единствената им променлива цена нормално е силата, те са подтиквани да мигрират към страните с най-евтините източници на сила в света.

Домакините на крипто-миньори по света в този момент са „ подпалени ” – телефоните им звънят на пожар, споделя Картър. „ Китайските копачи и тези с местоживеене в Китай търсят благоприятни условия из Централна Азия, Източна Европа, Съединени американски щати и Северна Европа ”.
още по тематиката
Една от вероятните дестинации е съседът на Китай – Казахстан. Въглищните мини в страната обезпечават на ниска цена и несметно енергийно доставяне. Помага също по този начин това, че Казахстан има релативно леки регулации по повод строителството. Това е добре за копачите, които ще би трябвало да построят физически съоръжения за къс интервал от време.

Безброй китайски копачи търсят благоприятни условия да мигрират в Казахстан, споделя Дидар Бекбауов, който ръководи Xive – компания, предоставяща хостинг услуги на интернационалните копачи. Xive продава и профилираното съоръжение, належащо за рандеман. Интересуващите се от миграция варират от такива с по 15 платформи до играчи с хиляди платформи, показва Бекбауов.

Дали Казахстан е дестинация или просто междинна спирка при по-дълга миграция на запад, следва да разберем. Американските анализатори, които в този момент се надпреварват да предвиждат какво ще стане, показват, че щатът Тексас също се радва на доста ниски цени на електрическата енергия. Плюс това там и локалната власт е благоразположена към актуалните технологии, в това число криптовалутите.

В същото време е налице изцяло дерегулирана електрическа мрежа, която разрешава на клиентите да избират сред разнообразни снабдители на сила, само че най-важното е, че политическите водачи са доста „ про-крипто ” настроени – а това е фантазията на „ миньорите ”, които се оглеждат къде ще са добре пристигнали наред с съществуването на евтини енергийни източници.

Тази фантазия, несъмнено, може и да не се случи по този начин, както копачите си показват. Проблемът е в надеждността на електропреносната система на Тексас. Целият свят бе покъртен да види какво се случи последната зима в щата. След като зимна стихия опустоши огромна част от Тексас, дни наред, в най-големия мраз. Хората се редяха на опашки за горива по бензиностанциите, с цел да си обезпечат най-малко топлота.

Дебатът дали Тексас е подготвена за зимни условия остана отворен. Съвсем неотдавна ERCOT, организацията, която ръководи мрежата на Тексас, помоли потребителите да пестят сила поради това, което чиновниците нарекоха необикновен брой „ насилствени спирания на производството ” и идната топлинна вълна.

В отговор на рецензиите на Мъск

Изпълнителният шеф на Tesla Илон Мъск неотдавна „ разруши ” копаенето на криптовалути, потвърждавайки, че това е нездравословно за околната среда. Тезата не е нова. Години наред редица експерти показват големия отпечатък, който тази млада промишленост оставя върху околната среда.

Това значи, че по-далновидните копачи ще търсят страна, в която да има положителни възобновими запаси. Китай беше сгодно място, тъй като страната разполага с едни от най-мощните водноелектрически системи в света. Сега промишлеността, която мигрира, ще би трябвало да си откри кътчета, където има или доста Водноелектрическа централа, или доста ветроенергийни съоръжения.

Пазарните наблюдаващи споделят, че копачите осъзнават значимостта на този въпрос и се стремят да уголемяват дейностите си, употребявайки зелена сила.

Положително за промишлеността е, че новото потомство енергийни източници все по-често са по-евтини от обичайните – въглища, газ. Същевременно цената на възобновимата сила продължава да понижава.

Решаващи 6 месеца

Предстоят няколко месеца, в които ще се види накъде отива „ огромната биткойн миграция ”. Възможно е да станем очевидци и на появяването на „ специфични криптоикономически зони ” през идващото полугодие.

„ Възможно е да се оформят юрисдикции, които заемат доста удобна позиция и основават еквивалент на специфични зони, с цел да насърчат „ миньорите ” да хостват на локално равнище ”, счита Картър. „ Ще го забележим на равнище страна, може даже да забележим появяването на дотации за електрическа енергия за рандеман на криптовалути ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР